Seagate Game Drive (PS & Xbox)

De oplossing voor een tekort aan geheugen op je console, en je kan er eentje winnen!

Een bekend fenomeen voor zij die consoles hebben met minder dan 500GB opslagruimte: geen plaats meer voor nieuwe games. Onze PS3 met 250GB harde schijf zit al een tijdje vol, en onze PS4 vult ook steeds meer op. De oplossing? Een nieuwe harde schijf (of console, als het budget dat toelaat) kopen. PS3’s en PS4’s kan je namelijk een nieuwe (lees: grotere en/of snellere) interne harde schijf geven. Bij Xbox kan dat niet, maar je kan wel een externe harde schijf gebruiken om je games op te zetten, wat dan weer niet kan bij PlayStation. Seagate zag een kans en bracht de Game Drives voor PlayStation of Xbox op de markt, en wij mochten ze uitproberen.

We beginnen met de Game Drive voor PlayStation. Dat is een 1TB SSHD, ofwel een Hybrid Drive: je krijgt 8GB aan SSD-opslag die als cache dient voor snellere opstarttijden, en een 1TB harde schijf om genoeg plaats te hebben voor veel games. De interne harde schijf van je PS3 of PS4 vervangen is heel simpel: een paar schroefjes losdraaien en de oude is er al uit. Belangrijk om te weten is dat de garantie niet vervalt bij het vervangen van de harde schijf. Er zitten geen instructies bij de Game Drive om de software over te zetten, die moet je op de PlayStation-website halen. Een beetje jammer, ook omdat het ingewikkeld kan zijn voor leken.

Na een lange tijd te prutsen (ook door eigen fout) is het ons uiteindelijk toch gelukt om de Game Drive te installeren. We hadden al 1TB aan opslag, maar die 8GB cache maakt echt wel een verschil. In de menu’s merk je er niet veel van, maar wanneer je grote games opstart win je heel wat tijd. GTA V startte bij ons in 70 seconden op met de Game Drive, tegenover maar liefst 100 seconden met de oude harde schijf. Een kleine nuance: de oude harde schijf was een pak voller dan de Game Drive, wat ook invloed zou kunnen hebben op de snelheid. Zo’n groot verschil kan daar volgens ons echter niet aan liggen.

Over de Game Drive voor Xbox kunnen we korter zijn: je hebt de keuze om hem te gebruiken als opslag voor games of voor media. Combineren kan niet, en voor games moet je hem eerst formatteren wanneer je hem aan je Xbox hangt. Daarna is hij klaar voor gebruik. De snelheid is dik in orde dankzij de USB 3.0-aansluiting, en met 2TB aan ruimte vul je hem niet snel op. Ook vinden we hem er best mooi uitzien, een strak design met een felgroene bovenkant à la Xbox.

Conclusie? Beide Game Drives doen wat ze moeten doen, en ze doen het goed. Het probleem is dat ze eigenlijk gewoon ‘normale’ harde schijven zijn in een andere verpakking. De Game Drive voor PS3 en PS4 verkoopt Seagate ook als ‘Laptop SSHD’, en die voor Xbox is ook gewoon een externe harde schijf. Het voordeel van de Game Drive-benaming is de duidelijkheid: een leek (of een ouder/Sint/kerstman) kan zeker zijn dat dit het juiste product is voor de console die men heeft. Alleen jammer dat ze dan ook meer kosten dan hun ‘normale’ tweelingbroertjes.

Wil je een van de Game Drives die wij getest hebben winnen? Doe dan mee met de wedstrijd!

Details Tech
Manufacterer: Seagate
Jaar:
2016
Genre:
Hardware
Platform:
PS4 / Xbox One