Samsung Galaxy Note 4

Samsung doet mee aan de pixelrace met hun nieuwste vlaggenschip: 2560x1440 pixels op 5.7”. Lekker.

Niet alleen de resolutie is indrukwekkend. Het is ook een (Super AM)OLED display, wat voor felle kleuren en zeer zwarte zwarten zorgt. Met OLED zijn de pixels namelijk individuele LEDs in plaats van een display met een backlight (zoals LCD), waardoor ze bij een zwart beeld gewoon uitstaan. Dat indrukwekkende contrast is aangenaam voor het oog, zeker als je in het donker je smartphone gebruikt. Om het specs-lijstje af te ronden: Snapdragon 805 quadcore processor aan 2.7GHz, 3GB RAM, 32GB opslag met micro-SD uitbreidbaarheid, 16MP camera achteraan en 3.7MP vooraan en een 3220mAh batterij.

Dat is qua specs zowat het beste wat je momenteel kan krijgen. En we moeten zeggen: het is leuk om een topmodel elke dag te kunnen gebruiken. Geen zorgen over of hij een spelletje wel kan draaien, of dat hij zal blokkeren wanneer je een webpagina opent. Samsung’s TouchWiz (nu op Android 4.4.4, maar de upgrade naar Lollipop komt eraan) is niet erg efficiënt qua RAM-verbruik, maar de 3GB lijken nooit helemaal vol te komen. Het scherm is lekker scherp en de kleuren zijn mooi, maar er lijkt een gele/groene schijn op te zitten, zeker onder een bepaalde hoek.

Over het scherm gesproken: er komen veel krassen in. Ons exemplaar was al gebruikt toen we het kregen, dus er zat al wat slijt op, maar vooral het scherm lijkt diepere krassen aan te trekken dan andere smartphones met Gorilla Glass. Samsung gebruikt zelfs het nieuwe Gorilla Glass 4, dus hoe de Note 4 diepere krassen aantrekt is voor ons een raadsel. Verder is de bouwkwaliteit van de Note 4 wel in orde: glas langs de voorkant, een metalen rand rond de zijkanten en een faux leren achterkant. Ook voor die metalen rand is het trouwens opletten geblazen voor schade: imperfecties zijn snel zichtbaar aan de hoek net rond het scherm.

 Er is natuurlijk nog de aloude vraag, die we ook vermeldden bij onze review van de HTC Desire 816, namelijk: is dat (scherm, ding) niet veel te groot? Het antwoord is ook deze keer: ja, misschien, maar het went. We waren het eigenlijk al veel sneller gewoon met de Note 4, maar in de verste hoeken van het scherm reiken gaat een uitdaging worden met één hand. Broekzakken zullen misschien net te kort zijn, maar uiteindelijk is het geen nadeel.

Nog enkele bevindingen: de vingerafdrukscanner is handig om geen pascode of combinatie meer te moeten gebruiken, de camera’s zijn zeker goed genoeg en de krachtige processor geeft een ‘zoals-het-hoort’gevoel. Ook de S-Pen, kenmerkend voor de Note-serie, vonden we niet overbodig: om aangepaste screenshots mee te nemen en Snapchatkunst mee te maken werkte die goed. We klinken zeer positief over de Note 4, en het was ook een aangenaam ding om te gebruiken. Er staan, zoals altijd, wel een aantal dingen tegenover. De speaker is niet erg luid en staat op de verkeerde plek, namelijk naar achter gericht. Het uiterlijk van de software is niet onze favoriet en er valt weinig aan te veranderen.

Het laatste puntje is wel het belangrijkste: de prijs. Afhankelijk van waar je kijkt en welke versie je koopt ligt die tussen de €650 en €750 op het moment van schrijven. Absoluut geen budgetmodel, en wat ons betreft eigenlijk te duur om ons een ‘zoals-het-hoort’gevoel te geven. We zouden eerder bij een ander merk aankloppen om een model te kopen waar we verliefd van worden.

Details Tech
:
Jaar:
2014
Genre:
Smartphone
Platform:
Android