Pillars of eternity

Bioware doet het opnieuw

Voor iedereen die twijfelt om dit spel te spelen is er een makkelijke ja/nee vraag. Ben je fan van Bioware's oudere spellen zoals 'Baldur's Gate I & II' en 'Planescape: Torment'? Is het antwoord op die vraag ja dan kan je deze recensie met een gerust hart skippen en het spel nu onmiddellijk gaan kopen! 

De andere mensen die nog nooit van deze games gehoord hebben, lees verder, we brengen jullie wel even up to date. Pillars of eternity is net zoals zijn voorgangers een isometrische RPG die zich afspeelt in een typische fantasywereld. Duidelijk gebaseerd op zijn analoge voorloper Dungeons & Dragons maar de vorige kleppers uit de Bioware stal hadden dan ook effectief de licentie 'D&D' op de doos staan. De rassen en regels zijn grotendeels overgenomen van de grootvader der rollenspellen maar deze keer kozen ze voor een eigen creatie genaamd Eora en een eigen regelset die desondans vertrouwd aanvoelt. Eora is een wereld waar mensen, dwergen en elfen samenleven in een pseudo-middeleeuwse samenleving zoals je er wel meer tegenkomt maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen zoals de harige Orlans en de aquatische Rauatai. 

Het oog voor detail spat echter van het scherm en deze wereld komt dan ook prachtig tot leven ondanks zijn klassiek karakter. Grafisch gezien is het uiteraard wel wat verouderd. Het tijdperk waarin je vastzat in een isometrisch oogpunt ligt al een tijdje achter ons maar Pillars of Eternity gaat er voluit voor. Buiten de personages is alles 2D en dat stoort eigenlijk helemaal niet. Het zorgt ervoor dat de omgevingen niet zo vaak terugkomen vergeleken met bijvoorbeeld de nieuwe 'Dragon age' spellen. Nog een nostalgisch en schijnbaar oubollig element: weinig stemmen zijn ingesproken, veel dialoog is neergeschreven. Zo komt veel van de wereld tot leven via beschrijvingen en dialogen met allerlei personages zoals in een boek. 

Het verhaal komt initieel over als een vaak betreden pad maar de implicaties van de 'zielenmagie' en de oorlog waarin een god werd vermoord werd zijn intrigerend en blijft boeien. Queestes kunnen opgelost worden op allerlei manieren. Vechten is altijd een optie maar zeker niet altijd de beste! Zeer origineel zijn vooral de zwart-witte illustraties die soms verschijnen. Deze geven je de kans om bijvoorbeeld een muur om te duwen met je kracht of een waterzak te gebruiken om een besmeurd standbeeld te kuisen. 

Gaandeweg ontmoet je tot zes personages, elk met hun eigen verhaal verweven tot een episch fantasy avontuur. We durven dan ook beweren dat dit spel niet uitsluitend een nostalgische terugblik is maar een effectieve verbetering. We raden iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in het genre aan om hem onmiddellijk in huis te halen! We gaan er dan natuurlijk wel van uit dat je geen bang hebt van om en bij de honderduizend woorden tekst natuurlijk...

Details Game
Publisher: Bioware
Jaar:
2015
Genre:
RPG
Platform:
PC