Philips A5-PRO by Armin Van Buuren

Philips en Armin Van Buuren zijn een liefdesrelatie aangegaan. Het resultaat? De ‘Dj pro range’, met een koptelefoon (de A5-PRO) en een draaitafel-speakercombinatie (de M1X-DJ)

Wij kregen de A5-PRO opgestuurd, een over-ear koptelefoon met een gesloten design voor (op het moment van schrijven) ongeveer €300. Het is een dj-koptelefoon, maar Philips zegt dat het een allrounder moet zijn: zowel om mee te draaien als om gewoon elke dag muziek mee te luisteren. We gebruikten hem eerder als dat laatste, met een redelijk grote variatie aan genres van muziek om te zien waar de sterktes en zwaktes van de A5-PRO liggen.

De doos en de inhoud zijn weinig buitengewoon: de koptelefoon, de kabel, een 3,5 naar 6,3 mm adapter en wat papierwerk over de koptelefoon. Het ding zelf rechtvaardigt de prijs wel: een stevige, redelijk grote koptelefoon met een metalen frame. Hij voelt enorm solide aan en het klapdesign laat merken dat het gemaakt is om lang mee te gaan onder alle omstandigheden. Daar komt wel bij kijken dat hij redelijk zwaar is: 405 gram om precies te zijn.  

Net dat gewicht is één van de minpuntjes van de A5-PRO: het comfort bij lang dragen is niet zeer goed. Dit kan subjectief zijn, maar het gebrek aan echte kussens aan de hoofdband gaf ons wat last aan het hoofd bij langere luistersessies. Een bijkomend, maar minder belangrijk nadeel van het gewicht is dat de koptelefoon minder goed blijft zitten bij snelle hoofdbewegingen. Er mee gaan lopen of anders sporten, zal dus niet ideaal zijn. In de doos zit er een spiraalkabel (1,3-4,7 m), maar Philips biedt ook een rechte kabel van 1,2 m aan met ingebouwde microfoon en knop. Wij vonden die ideaal om met een gsm in onze broekzak mee naar muziek te luisteren. De spiraalkabel hielden we aan onze pc gekoppeld.

Goed, het is geen sportkoptelefoon. Het is een dj-koptelefoon, bedoeld om (elektronische) muziek mee te mixen en draaien of, zoals wij deden, gewoon naar die muziek te luisteren. De kwaliteit van de 50 mm-drivers is zalig. We moeten toegeven dat we geen experts zijn op vlak van de cijfertjes (voor zij die het wel zijn: 16 ohm weerstand, 10Hz-24kHz frequentie, 3.5W maximale input), maar wat we hoorden was wel enorm naar onze zin. De krachtige drivers hoor en voel je goed werken, met een mooie bas die niet over de mids of hoge frequenties heen gaat (hallo beats!). Die laatste twee zijn ook helder en met een beetje tijd kan je een EQ opstellen met jouw apparaat om er optimaal van te kunnen genieten.

Dj-koptelefoons zijn vanzelfsprekend vooral gemaakt om elektronische muziek mee te luisteren, maar wij merkten dat vooral rock ook zeer goed paste bij het karakter van de A5-PRO. Hip hop is ook zeer goed te doen. Akoestische muziek klonk iets minder, alhoewel je met wat andere instellingen ook daar je genot uit kan halen, moest je dat willen. Al bij al moeten we zeggen: heel weinig op aan te merken bij de klank, iets dat ons onder de indruk heeft gebracht.

Dat is eigenlijk hoe we de A5-PRO over het algemeen zien: een indrukwekkend gebouwde koptelefoon met een indrukwekkende klank. Op het iets mindere comfort en misschien jouw budget na is er weinig reden om hem niet te nemen. We feliciteren Philips dan ook om niet te veel geld in nutteloze zaken als het design van de doos te steken. Het resultaat is een koptelefoon die zijn prijs waard is.

Details Tech
:
Jaar:
2014
Genre:
DJ
Platform:
Koptelefoons