Moto Z2 Play

Leuk, maar enkel met Mods

Stel: je hebt 450 euro om uit te geven aan een smartphone, maar je bent geen trendvolger die voor de OnePlus 5(T) gaat. Je wilt iets anders, iets uniekers. Wat koop je dan? Als het van Motorola afhangt, ga je voor de Z2 Play: hun goedkoopste aanbieding die gebruikmaakt van de Moto Mods.

Moto watte? Moto Mods zijn er intussen al anderhalf jaar, dus shame on you als je er nog niet van hebt gehoord. Het zijn accessoires die op elke Moto Z passen dankzij de kracht van magneten. Zo heb je een basis met het gewone toestel dat je kan uitbreiden of verbeteren op de manier die jij wil. Heb je graag een grotere batterij? Dan is er de TurboPower Mod. Betere speakers? De JBL SoundBoost 2 is er ook. Een 360° camera? Ook die kan je krijgen. Gewoon een andere look achteraan? Dat krijg je zelfs standaard.

Het is een leuk concept, en de Moto Mods voegen ook echt iets toe. De SoundBoost-speaker klinkt een pak beter dan elke andere smartphone op de markt, en dankzij de ingebouwde batterij slurpt hij die van de Z2 Play zelf niet op. Moest je die batterij niet groot genoeg vinden, verdubbel je hem gewoon met de TurboPower (geniale naam, trouwens). Er zijn echt veel nuttige mogelijkheden, wat ervoor heeft gezorgd dat Motorola er ook van overtuigd blijft.

Er zijn natuurlijk wel een paar kanttekeningen met dit soort ‘modulaire’ smartphone. Ten eerste moeten de vorm en de grootte van de achterkant exact hetzelfde blijven, anders verlies je compatibiliteit over de modellen heen, waardoor Motorola beperkt is in hun design voor de toekomst. Ten tweede is er de prijs: de meeste Mods kosten al snel 100 euro of meer, waardoor je een pak meer betaalt om alle verschillende mogelijkheden te hebben. Het voordeel is wel dat ze ook voor toekomstige modellen kunnen gebruikt worden.

Maar ons grootste probleem met de Z2 Play en zijn Mods is dat er zonder die Mods niet veel overblijft. Qua design is er niks mis mee: hij is extreem slank, maar ook stevig gebouwd. Het voelt echt aan als een premium smartphone. Ook het display keuren we goed: een Full HD OLED-scherm is niets om over te klagen. Maar de rest is niet veel soeps. De batterij is met 3000 mAh gemiddeld qua grootte, maar gaat zonder Mod niet zo lang mee. De camera is ook niet de beste in zijn klasse, ook daar heb je een Mod voor nodig. De processor, een Snapdragon 626, is middelmatig qua kracht en vooral minder krachtig dan wat de concurrentie heeft zitten, al was de Z2 Play wel vlot in gebruik.

Begrijp ons niet verkeerd: we vonden de Z2 Play erg leuk om te gebruiken, maar dat was vooral door de Moto Mods. De grotere batterij, betere speaker en 360° camera die wij mochten testen, kosten samen evenveel als het toestel zelf, waardoor je je kan afvragen of dat het geld wel waard is. Want uiteindelijk heb je maar een middelmatige telefoon met wat extraatjes. Moto-fans die al wat Mods hebben liggen zullen niet teleurgesteld zijn met de Z2 Play, maar wie er nog niet in geïnvesteerd heeft zal twee keer moeten nadenken.

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Smartphone
Platform:
Android