Moto G6

Helemaal mee met zijn tijd.

De vraag van vandaag: is de Moto G nog altijd de referentie voor smartphones van om en bij de 200 euro? De G6 is de zesde generatie van het model dat in 2013 faam maakte door betaalbaar én bruikbaar te zijn. Tegenwoordig betaal je zo’n 219 euro voor de gewone Moto G6. Groter en sneller broertje G6 Plus mag mee voor 299 duiten. Tegelijk is er de Moto G6 Play voor 199 euro, die met zwakkere specs voor bijna hetzelfde geld de slechtere keus blijkt. Wij kregen de reguliere G6 in Deep Indigo-blauw opgestuurd.

Gladder dan glad

In 2018 zijn er twee dingen die elke smartphone moet hebben: een extra breed scherm van minstens 18:9 (vinden we leuk) en een glazen achterkant (vinden we niet leuk). Dat laatste hebben we aan Apple te danken, dat draadloos laden wou introduceren bij zijn iPhones en tegelijk een trend helemaal terugbracht waar tot voor kort vooral Samsung en LG aan meededen.

Het gevolg? Na jaren koppigheid zijn we gezwicht voor de smartphone case. Uit pure noodzaak: de glazen achterkant van de Moto G6 is zo glad dat het toestel haast suïcidaal uit broekzakken en van tafels glijdt, alsof het met bruine zeep is ingesmeerd. Het transparante hoesje mag dan enig soelaas bieden, het raakt in geen tijd besmeurd en maakt meteen komaf met het slanke en elegante uiterlijk van het toestel. We denken met weemoed terug aan de veel te vroeg heengegane trend van metaal op elke smartphone.

Breder beeld, beter beeld

Het breedbeeld kunnen we wel smaken. De Moto G6 is met zijn twee maanden jong nog niet recent genoeg om een notch te hebben, en nog minder om randloos te gaan zoals de toestellen van morgen (of vandaag, als je van Chinees houdt). Dan blijft er een traditioneel design met toch wat dunnere randen over, maar wij kunnen het wel smaken. De beeldverhouding van 18:9 (wat hem een resolutie van 2160x1080 geeft) doet de Moto G6 er direct duurder uitzien. De goede helderheid en mooie kleuren bevestigen het premiumgevoel dat dit budgetmodel je biedt.

Net niet premium is de snelheid van het ding. De Snapdragon 450-processor geeft je nét genoeg snelheid om alles te kunnen doen, zonder de vliegensvlugge respons van de vlaggenschepen te evenaren. You get what you pay for. Hetzelfde met de dubbele camera: die doet z’n werk goed genoeg, maar blinkt niet uit. De tweede camera zou voor dieptezicht moeten zorgen, stiekem is hij enkel aanwezig om mee te zijn met nog een trend. Want geef toe: welke zou jij kopen, die met één camera of die met twee stuks? Meer is altijd beter. Vraag maar aan Huawei.

Maar er is meer

De Moto G6 doet niet enkel de vlaggenschepen na, hij heeft zelfs features die de duurste smartphones niet eens hebben. Wat dacht je van een 3,5 mm-koptelefoonaansluiting(!)? Of een ledflits voor de selfiecamera? Dat laatste is een typisch Moto-dingetje, maar wij vinden het best nuttig. Nog iets wat eigen is aan Moto is het Glance Screen, dat de lichtsensor gebruikt om de klok en je notificaties te tonen. Het staat jammer genoeg iets te scherp afgesteld, waardoor je het scherm continu ziet oplichten en weer uitgaan als de Moto G6 vlakbij op een tafel of bureau ligt.

Om terug te keren op de vraag die we in het begin stelden: is de Moto G6 nog altijd de referentie in deze prijsklasse? Wij vinden van wel. Voor 219 euro heb je eigenlijk alles wat je wil: een mooi scherm, een redelijke camera, vlotte prestaties en een batterij die het een hele dag volhoudt. Het grootste minpuntje vinden we de glazen constructie, die maar een paar seconden mooi blijft en voor de zekerheid verscholen zit achter een (bijgeleverde) case. Al bij al toch een goed rapport, dus.

Details Tech
:
Jaar:
2018
Genre:
Smartphone
Platform:
Android