Moto E4 Plus

Een batterij van hier tot in Tokyo

Toen we het persbericht zagen van de Moto E4 en E4 Plus viel die laatste direct op. Je verwacht het niet, maar ook telefoons van minder dan €200 hebben soms een unique selling point dat ze écht onderscheidt van de rest. In dit geval? Een gigantische batterij met een inhoud van maar liefst 5000 mAh, ofwel zowat het dubbele van de norm.

Maar ook de rest stelt niet teleur. Wanneer je de E4 Plus voor het eerst vastneemt voelt hij al direct steviger aan dan verwacht. De behuizing is zelfs van metaal, al is het in dit geval geen unibody geval: de achterklep gaat ervan om de simkaart en geheugenkaart er in te steken. Verder krijg je een quadcore processor, 3 GB RAM, 16 GB opslagruimte en zelfs een flitser vooraan. Die is ook nodig, want de camera’s zijn niet om naar huis te schrijven, vooral het exemplaar vanvoor.

Maar die batterij, hé… Het is bijna onvoorstelbaar dat je voor een goedkope (!) smartphone moet gaan om zo’n goede batterij te krijgen. Omdat de rest van de hardware niet veel verbruikt wordt dat nog eens versterkt. In dagelijks gebruik gaat de E4 Plus gemakkelijk twee dagen mee, zelfs intensieve gebruikers gaan hem niet leeg krijgen op een dag. Dat geeft een soort rustgevoel, je weet dat je nooit zonder gaat zitten midden in de dag. Een powerbank meezeulen is dan ook niet nodig.

De keerzijde van de medaille is dat de E4 Plus vrij fors is. Het is sowieso al geen klein ding met z’n 5.5 inch scherm, maar de batterij zorgt ervoor dat hij ook niet van de slankste is. Het gewicht van 198 gram is dan ook iets dat opvalt bij veel mensen als ze hem net vasthebben, maar ons stoorde het in elk geval niet. De afgeronde vormen zorgen alleszins voor een comfortabel gevoel in de hand, en een vloeiende beweging om hem in je zak te steken.

De camera’s buiten beschouwing gelaten, we hadden er niets anders van verwacht, hebben we maar twee puntjes van kritiek voor de E4 Plus. Ten eerste: opladen gebeurt nog altijd via micro-USB. Ten tweede: de processor is eigenlijk nét te zwak. Je merkt het niet vaak, ook dankzij de grote hoeveelheid werkgeheugen, maar een filmpje opnemen via Snapchat of Messenger lukt bijvoorbeeld niet. Je krijgt dan een slideshow met geluid in plaats van een vloeiend beeld. Allebei jammer, maar eerlijk gezegd: voor de prijs kunnen we het vergeven.

De Moto E4 Plus heeft ons in positieve zin verrast. Dit is voor ons het schoolvoorbeeld van ‘meer heb je niet nodig’, maar dan met een schepje extra features erbovenop. Voor €180 (op het moment van schrijven) krijg je een zeer complete smartphone met bonuspunten voor de stevige bouw en de geweldige batterij. De iets zwakke processor en camera’s zijn puntjes van kritiek, maar als er iemand ons vraagt welke smartphone we zouden aanraden onder de €200, moeten we geen seconde twijfelen. Bravo, Moto! 

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Smartphone
Platform:
Android