LG G6

De beste LG tot nu toe

Eerst kijken, dan lezen? Video:

Als het van LG en Samsung afhangt krijgen we smartphones zonder randen rond het scherm. De G6 heeft zoals de Galaxy S8 een andere beeldverhouding meegekregen, waardoor de randen boven en onder het scherm tot een minimum beperkt worden. Er is nog net genoeg plaats voor een oorstukje en een camera. Wij zijn fan: het ziet er niet enkel geweldig uit, maar zo krijg je ook een veel groter scherm in een kleiner toestel. Het enige nadeel is dat je zwarte randen hebt bij video’s, wat volgens ons opgelost kan worden door de navigatieknoppen permanent te laten staan.

Laten we even verder kijken dan het scherm. Wat direct opvalt wanneer je de G6 vastneemt is dat de bouwkwaliteit dik in orde is. Alles is van metaal of glas en het voelt ook echt stevig aan. De G5 van vorig jaar was ook van metaal, maar die voelde eigenlijk meer aan als plastic. Daar kreeg je wel een verwisselbare batterij voor, die van de G6 is ingebouwd. De G6 kan dan weer pochen met IP68 stof- en waterbestendigheid, dat betekent dat je hem een halfuur lang anderhalve meter diep onder water kan dompelen zonder problemen. Filmen en foto’s maken onder water kan dus ook, maar touchscreens reageren nog altijd raar wanneer je het probeert.

Filmen en foto’s boven water maken gaat beter. Achteraan heb je twee camera’s: eentje die ‘normale’ foto’s maakt, en een groothoeklens die een soort fisheye-effect geeft. Beide camera’s hebben nu dezelfde sensor met 13 megapixels, de selfiecamera heeft er 5, maar om de volledige resolutie te hebben moet je wel het beeldformaat aanpassen, standaard is het bijgesneden om het scherm te vullen. Daardoor verlies je een groot stuk beeld, raar dat smartphones nog altijd 4:3-sensoren hebben.

De groothoeklens is wel een groot pluspunt: je hebt gewoon zin om ermee te spelen en te experimenteren. Er past zoveel meer in het beeld, dus je kan echt heel dichtbij gaan om een foto te maken. De kwaliteit is ook goed, maar niet zo goed als bij sommige concurrenten. Vooral in donkere omstandigheden verlies je veel kwaliteit, door ruis en lange sluitertijden. Zolang je genoeg licht hebt kan je wel erg leuke dingen doen.

Nog iets typisch LG is dat ze de aan/uitknop achteraan hebben, waar de vingerafdruksensor ook zit. Ze doen het al sinds de LG G2 uit 2013. Het went, maar we vinden het nog altijd makkelijker om de knop ergens aan de zijkant te hebben, vooral als het toestel neerligt. Je kan het scherm gelukkig ook aan- en uitzetten door twee keer te tikken.

Een pluspuntje van de software is Google Assistant. Het is de eerste keer dat we een smartphone testen die de virtuele assistent heeft, en het is echt wel leuk om te hebben. Nee, je moet geen revolutionaire dingen verwachten, maar het doet wel net een beetje meer dan de gewone Google stemherkenning. Een mopje vertellen, bijvoorbeeld. Er zijn nog veel commando’s die gewoon een zoekopdracht opleveren, maar dat zal in de toekomst wel beter en beter worden.

Conclusie? De G6 is het beste toestel van LG tot nu toe. Het heeft een toestel gebouwd dat van buiten én van binnen echt van goede kwaliteit is. Het scherm is helemaal mee met de tijd, de groothoeklens achteraan is uniek en werkt goed, en ook de batterij is heel goed. Zelfs met het always on-scherm, dat trouwens het notificatielampje vervangt, hadden we aan het eind van de dag vaak nog 50% over. De aan/uitknop terug naar de zijkant, en we hebben (bijna) niets meer om over te klagen. Een aanrader!

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Smartphone
Platform:
Android