LG G5

Meer metaal, maar minder dan de concurrentie

Een metalen body, vingerafdruksensor, USB-C aansluiting, Snapdragon 820 processor en 32 GB opslagcapaciteit met microSD uitbreiding. Klinkt vertrouwd? Kan kloppen, aangezien ongeveer elk vlaggenschip van 2016 deze specs heeft. Enkel Samsung breekt de trend met glas en een micro USB-poort. LG besloot om mee te doen met de rest en ruilde daarom de verwisselbare achterkant van de G4 in voor een metalen rug.

Fans van verwisselbare batterijen moeten niet panikeren bij het lezen van dit nieuws: LG heeft aan jullie gedacht. De ‘kin’ van het toestel schuift eruit samen met de batterij, waardoor je een lege batterij snel kan wisselen. Dit geeft ook de mogelijkheid om andere modules in te schuiven. Die heten LG Friends, en we kregen er meteen twee mee om te testen.

We beginnen bij de G5 zelf. Het nieuwe design ziet er goed uit, al vonden we de G4 er niet verouderd uitzien. We zijn fan van de voorkant, maar de achterkant ziet er wat vreemd uit door de dubbele camera. Die heeft nochtans wel een functie: de ene is een ‘normale’ camera van 16 MP, de andere heeft een groothoeklens van 8 MP. De camera-app schakelt automatisch over tussen de twee als je in- of uitzoomt. Een leuke feature, alleen jammer dat de tweede camera slecht presteert in donkere omstandigheden.

Onder de camera’s zit er een vingerafdruksensor die tegelijk ook de aan-uitknop is zoals bij zijn voorgangers, al zitten de volumeknoppen nu aan de zijkant. Wij hadden de aan-uitknop liever ook van de achterkant zien verdwijnen. Je kan de knop niet zo gemakkelijk indrukken, waardoor je grip verliest op het toestel. Ook moet het in je hand liggen om het scherm uit te zetten (twee keer tikken kan ook, maar enkel op een leeg startscherm). Een vingerafdruksensor achteraan is wel goed voor ons, we zijn zowel vooraan als achteraan gewend.

Het nieuwe design heeft dus voor verbeteringen gezorgd, maar het metaal is niet van dezelfde kwaliteit als anderen. LG heeft pech dat we de HTC 10 op hetzelfde moment in huis hadden als de G5, want het verschil is duidelijk. Waar de HTC uit één stuk metaal is gefreesd, is de G5 gewoon bedekt met dunne plaatjes metaal. Een serieuze stap achteruit qua gevoel en stevigheid. Volgende keer ook maar aan de unibody, LG?

Om meteen alle minpunten uit de weg te hebben: ook de ingebouwde speaker en gps zijn zwak. De speaker valt nog mee, ook de Samsung S7 Edge heeft een zwakke speaker (doordat die waterdicht is), maar de gps was in ons toestel echt niet goed genoeg. Tijdens het navigeren viel het signaal letterlijk elke 5 seconden weg, waardoor we vaak tijd verloren. Silver lining: Pokémon Go spelen zonder te bewegen ging wel beter, ons personage liep van hot naar her zonder ook maar één stap te zetten.

Wat we nog leuk vonden: het scherm, de prestaties en de LG 360 Cam die erbij zat. Dat is, zoals de naam al verklapt, een handige 360°-camera voor zowel foto’s als video. Goed gebouwd, mooi en simpel te bedienen (ook zonder smartphone). De kwaliteit van de beelden kon beter, maar voor de prijs valt het goed mee. De andere LG Friend die we kregen was de LG CAM Plus, ofwel: een handgreep met sluiterknop en extra batterij. Handig voor op reis en als je een handtas hebt, maar wij waren er niet veel mee.

Kunnen we de G5 aanraden? Kijkend naar de HTC 10 en de Samsung Galaxy S7 Edge: neen, niet echt. Met het nieuwe design is de prijs van LG’s vlaggenschip ook omhooggegaan, waardoor die nu op hetzelfde niveau ligt als de concurrentie. En de concurrentie doet de meeste dingen toch net iets beter.

Details Tech
:
Jaar:
2016
Genre:
Smartphone
Platform:
Android