KEF Muo & M500

Twee typische KEF-producten: geluid versus design

De Britse luidsprekerfabrikant KEF lanceert dit jaar heel wat nieuwe producten, maar hoe innoverend zijn deze producten ten opzichte van hun concurrenten en eigen voorgangers? Van de nieuwe lijn producten mochten wij hun nieuwste soundbar Muo testen en één van de hoofdtelefonen die ze gelanceerd hebben, de M500. Hoe is de geluidskwaliteit? Wat met het gebruiksgemak? Hoe mooi is het design? Een overzicht van alle vragen die we ons stellen bij het beoordelen van zulke producten.

Eerste vraag. Hoe is de geluidskwaliteit?

11 op een schaal van 10. Als je één ding KEF niet moet uitleggen, is het hoe iets het beste klinkt. Al vanaf de jaren negentig zijn ze één van de pioniers op vlak van geluid en dat komt nog maar eens naar voor bij zowel de Muo alsook de M500. Hoe zacht of luid je het ook afspeelt, nooit is er echt sprake van geluids- en kwaliteitverlies. 

Vraag twee. Hoe zijn de producten in gebruik?

Zowel de Muo alsook de M500 zijn ontzettend makkelijk in gebruik, maar wat kan er nu ook moeilijk zijn aan het gebruik van een hoofdtelefoon? Met de M500 ga je niet zo snel de straat op, maar binnen de M-lijn hebben ze daar met de M200 en M400 waardige alternatieven voor. Bovendien wordt, zoals je op de foto bovenaan ziet, de M500 geleverd in een mooi opberghoesje met daarin reservekabels en extra tussenstukken. Iets wat jammer genoeg ontbreekt bij de Muo soundbar. Meer dan een oplader wordt daar niet bijgeleverd. Maar voor de rest niets dan lof over die draadloze speaker; de batterij gaat met 12 uur ontzettend lang mee, het koppelen via Bleutooh verloopt vlekkeloos, het geeft keurig aan wanneer de batterij bijna op is, etc, etc.

Wat vinden we van het design?

Daarin zullen de smaken hoe dan ook verschillen, maar wij vinden dat veel producten van KEF er nogal plomp en log uitzien. Zowel de Muo alsook de M500 missen naar ons inzien een beetje verfijning en subtiliteit, die de producten van hun concurrenten als bijvoorbeeld Bowers & Wilkins wel hebben. Maar gedrochten zijn het zeker niet. Daar zijn de Muo (ontwerpen door Ross Lovegrove) en de M500 (ontworpen door Studio F.A.Porsche) te minimalistisch voor.

Is het zijn geld waard?

Goedkoop zijn de producten van KEF niet, maar het is iedere euro meer dan waard. In ruil voor je geld krijg je het beste geluid dat je je zo ongeveer kan inbeelden en bovendien zijn ze enorm comfortabel. Bij veel hoofdtelefoons krijg je na enkele uren bijvoorbeeld last en pijn aan je oren, iets wat ons nooit bij de M500 is overkomen. Het geluid en de kussentjes zijn zo zacht dat je niet eens meer merkt dat je een hoofdtelefoon draagt. 

Raden we je deze producten aan?

Het antwoord op deze vraag kan je wellicht al raden, maar ja, we raden iedereen aan te investeren in audioproducten van KEF. De geluidservaring wordt na al die jaren alleen maar beter en we kennen op dit moment niet één audiomerk dat nog beter doet. Alleen blijven we het jammer vinden dat het design niet even verfijnd is als de geluidervaring die zowel de M500 als de Muo je geven.

Details Tech
Merk: KEF
Jaar:
2016
Genre:
Audio