Huawei P10

Mini-Mate 9 met een vleugje iPhone

Een grote en een kleine: zo kan je de topmodellen van Huawei wel noemen. Eigenlijk heten ze Mate 9 en P10 en ondanks het verschil in modelnaam lijken ze onder de kap erg veel op elkaar. Ze delen dezelfde chip, dezelfde camera’s (3 stuks in totaal), dezelfde software enzovoort. Waar ze verschillen is vooral op vlak van design: de Mate 9 is een pak groter (5.9” vs 5.1” scherm), en daarnaast heeft de P10 de camera’s naast elkaar en de vingerafdruksensor op de voorkant. We gaven de Mate 9 vijf sterren, dus met al die gelijkenissen zou de P10 even goed moeten scoren, toch?

Dat de P10 anders is ontworpen voel je direct wanneer je hem vasthoudt: lekker licht en compact en mooie afgeronde hoeken overal. Het kan geen toeval zijn dat de P10 (ook de naam is compact én makkelijk uit te spreken in het Nederlands!) qua vorm erg veel op de iPhone 6-6S-7 lijkt. Apple weet namelijk erg goed dat die vorm goed in de hand ligt, dus waarom zou Huawei die niet overnemen?

Ook qua materialen zit Huawei tegenwoordig op gelijke hoogte met Apple: alles aan de P10 is van metaal of glas. Ons exemplaar was zilver met wit, maar goud of zwart zijn ook beschikbaar. De P10 heeft trouwens wél een koptelefoonaansluiting. De dubbele camera achteraan is weer van Leica en maakt weer zeer goede foto’s en video’s. Ook de selfiecamera is van goede kwaliteit, maar die gaat soms ongevraagd in portretmodus, waardoor achtergronden (met software) onscherp worden.

Qua software zit het ook goed, zoals we bij de Mate 9 al bespraken. Huawei heeft met zijn nieuwste versie van hun Emotion UI (op basis van Android 7) echt zijn best gedaan, waardoor alles er nu mooi uitziet en ook goed werkt. Geen rare bugs, geen extra kliks om dingen in te stellen, alles zoals het hoort. Al gebruiken we tegenwoordig Nova Launcher voor onze startschermen, dat geeft net dat beetje extra instelbaarheid en strakke looks.

Er zijn twee dingen die Huawei jammer genoeg heeft weggelaten (of verminderd) toen ze de Mate 9 te heet wasten en de P10 creëerden: de grote batterij en de dubbele speakers. Dat gebrek aan speakers zijn jammer, maar het enkele exemplaar onderaan het toestel is gelukkig wel van redelijke kwaliteit. Voldoende luid, voldoende onderscheiding van klanken en niet te hol.

De kleinere batterij is een groter (pun intended) probleem. Die is van 4000 mAh in de Mate 9 naar 3100 mAh in de P10 gegaan. De Mate 9 had daarmee voldoende, maar haalde de beloofde 2 dagen absoluut niet. De P10 scoort nog slechter op dat vlak: een hele dag halen op één lading is soms moeilijk. We vermoeden dat de chip, Huawei’s laatste nieuwe Kirin 960, de boosdoener is. Het is een erg krachtige chip, maar is blijkbaar niet al te zuinig. De ‘battery saver’-modi helpen daar nauwelijks bij. Als compensatie krijg je een Super Charger in de doos om snel de batterij weer op te laden.

We moeten concluderen dat de P10 het toch niet haalt tegenover de Mate 9. Het kleine formaat ligt geweldig in de hand, ook omdat hij zo licht is. Ook puilt hij daardoor niet uit je broekzak, wat bij zijn grote broertje wel het geval kan zijn. Ook de vingerafdruksensor op de voorkant krijgt van ons een duimpje (nog eens pun intended). De batterij is de grote boosdoener, en ook de speaker speelt daarbij (in mindere mate) mee. Dat kost een ster, al is 4 op 5 nog altijd een zeer goede score.

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Smartphone
Platform:
Android