Huawei Nova

Een ster in de middenklasse, maar met een paar gebreken

Een mini-Nexus 6P. Dat was onze eerste indruk van de Huawei Nova toen we de aankondiging ervan zagen. En waarom ook niet? Het design van de 6P was even wennen, maar zelfs na een jaar ziet het er nog fris en sexy uit. Nu Google toch geen Nexi meer wil, kan Huawei evengoed hun design van de 6P in een kleiner toestel gieten: 5” in plaats van 5.7”. Een aangename en welkome afmeting voor zij die smartphones al een tijdje te groot vinden.

En grappig genoeg is dat een hele aanpassing voor ons. Sinds we dagelijks met smartphones van 5.5” rondlopen is zo'n 'klein' scherm een vreemd gevoel. Het toestel vasthouden is een pak gemakkelijker, ook dankzij Huawei’s typische scherpe randen en de afgeronde achterkant à la HTC 10. Maar het scherm is echt wel even wennen. Video’s en websites waren iets minder aangenaam om naar kijken, maar voor de rest was het geen probleem om over te schakelen. Het scherm heeft trouwens een resolutie van 1920x1080, lekker scherp voor het formaat.

Even genoeg over het scherm, nu de rest van het design. De Nova heeft een volledig metalen constructie, afgezien van het licht afgeronde glas voor- en achteraan bij de camera. Spijtig genoeg zijn de speakers vooraan van de Nexus 6P niet overgedragen; nu zit er eentje onderaan die nogal flauw klinkt. Achteraan vind je een (snelle) vingerafdrukscanner, en opladen doe je via USB-C. Alle knoppen zitten aan de rechterkant, op een goede hoogte en ze hebben een duidelijk voelbare klik. We twijfelen nog of we het rode randje rond de aan/uitknop mooi vinden of niet.

Onder het metaal en glas zit een Snapdragon 625-chip, 3GB RAM en je hebt 32GB opslag ter beschikking. Allemaal zeker niet slecht, maar toch nét iets minder dan de huidige topmodellen. Wat wel op topniveau kan meestrijden, is de batterij: met 3020mAh haal je met gemak twee dagen gebruik uit één lading als je geen intensieve gebruiker bent. Op het einde van een dag met heel weinig gebruik hadden we zelfs nog 96% over, een keer niet opladen ’s nachts is dus geen probleem. Daarmee verdient de Nova erg veel pluspunten. Ook heb je de keuze tussen een geheugenkaart of een tweede simkaart, een typisch fenomeen van Aziatische smartphones dat hier in Europa meer en meer voorkomt.

Al zijn er natuurlijk ook minpunten. De grootste zwakte van de Nova is software. Huawei’s Emotion UI (over Android 6.0) is al een pak beter dan vroeger, maar heeft nog altijd veel RAM-gebruik (al is 3GB wel altijd genoeg) en er zat een pak bloatware bij. Het splitsen van notificaties en quick settings snappen we niet, dat betekent vaak net een extra klik. Als laatste kritiekpuntje op de software: er is geen app drawer, waardoor alle apps op de startschermen moeten staan. Met al die bloatware is dat niet weinig, gelukkig bestaan er folders. Een ander minpuntje zijn de camera’s, al zijn die niet slecht. De Nexus 5X heeft gewoon betere camera’s, en die is iets goedkoper.

We klinken misschien niet zo positief als we zouden willen in deze recensie. De Huawei Nova is misschien niet zo goed als de topmodellen van tegenwoordig, maar we hebben de prijs ook nog niet vermeld. Voor ongeveer €350 kan je de Nova al kopen, en dat is een érg goede prijs voor wat je allemaal krijgt. In dagelijks gebruik is de Nova bijna niet te onderscheiden van die topmodellen, wat voor ongeveer de helft van de prijs van die toestellen erg indrukwekkend is. Moesten de speaker en de software wat beter zijn gaven we de Huawei Nova vijf sterren, maar nu moet hij het doen met vier dik verdiende sterren.

Details Tech
:
Jaar:
2016
Genre:
Smartphone
Platform:
Android