HTC One M9

HTC's nieuwste vlaggenschip is in ons bezit gekomen, maar blijft onze spaarpot heel?

HTC heeft de lat hoog gelegd met de introductie van de (nieuwe) One-reeks: zowel de One M7 als de M8 werden vol lof onthaald voor hun superieure bouwkwaliteit, prestaties en speakers. Op dat succes werd er voortgeborduurd: de Desire-reeks kreeg een soortgelijk design mee en er werden ook verschillende varianten van de One uitgebracht. Nu is de nieuwe One er, de M9, die hoge verwachtingen moet inlossen. Andere reviews zijn niet zo unaniem positief als bij de M7 en M8, dus waar heeft HTC de bal misgeslagen?

Onze eerste indruk is dat HTC het heel veilig heeft gespeeld. Veel veranderingen aan het design zijn er niet: alle knoppen zitten nu rechts, de camera achteraan bestaat niet meer uit twee delen en heeft een vierkante vorm gekregen, en de iets bijgewerkte body is nu in andere kleurcombinaties te krijgen. Intern zijn de specs opgewaardeerd naar de huidige maatstaven voor vlaggenschepen: een Snapdragon 810 octacore processor, 3GB RAM, 32GB opslag (met SD-uitbreiding) en een 2840mAh batterij.

HTC heeft er voor gekozen om geen Quad HD-display te gebruiken zoals de concurrentie en we zien ook geen reden waarom het nodig zou zijn. Oh ja, de stereo speakers op de voorkant (nu met Dolby-technologie, lees: een softwaremodus) zijn nog altijd onovertroffen en blijven zeer belangrijk.

Een grotere verandering is de software. HTC heeft met de One M9 hun nieuwste Android-skin geïntroduceerd: Sense 7. Deze versie draait op Android 5.0 Lollipop en mengt het Material Design van Google met wat we al kenden uit Sense 6. Het totaalpakket ziet er gelikt uit. Mocht het er standaard toch niet goed genoeg uitzien, kan je losgaan op thema’s, zoals andere merken (o.a. Huawei) dat al hadden. Met die thema’s kan je achtergrond, lettertype en icoontjes naar wens aanpassen, in één keer of uit een eigen selectie. Het is leuk om zonder moeite variatie te brengen in het uiterlijk van de software.

Over het uiterlijk gesproken: we houden ervan. De One M9 bestaat volledig uit (in ons geval zilver- en goudkleurig) metaal en glas en dat ziet er super uit. Ook kwam er tijdens de testperiode geen zichtbare schade op, iets wat bij andere gsm’s vaak wel het geval was. We zijn in de winkel ook eens gaan voelen aan de donkergrijze M9 en er was een verschil: de donkere M9 heeft een minder scherpe rand en beter voelbare knoppen. Niks spectaculairs, maar mocht je twijfelen tussen de twee kleuren zouden we Gunmetal Grey aanraden.

Ook al is een smartphone of gadget nog zo goed, we zullen altijd minpunten vinden. We ervoeren een mindere stabiliteit van de wifi, want soms viel het signaal zonder reden weg. Andere reviews merkten dan weer op dat de One warm wordt, maar daar kwam er een update voor en buiten het eerste instellen en bij zwaar gebruik hadden we er geen last van. Een laatste opmerking is de batterij: de capaciteit is voldoende om het een hele dag te gebruiken, maar om van snelladen gebruik te maken moet je er een speciale lader bijkopen. Voor een telefoon van €750 is dat redelijk stom.

We hebben de One M9 graag. Het probleem is dat HTC te weinig heeft veranderd ten opzichte van de M8 om de hogere prijs (de M8 is momenteel te krijgen vanaf €450) te rechtvaardigen. Als je niet per se het beste van het beste moet hebben en je kan zonder de betere plaatsing van de knoppen, de betere camera’s en de andere upgrades, zouden we eerder de M8 aanraden. Maar wij hebben het liever cutting edge, dus vervangt de HTC One M9 zijn voorganger op ons verlanglijstje. En we blijven maar sparen...

Details Tech
:
Jaar:
2015
Genre:
Smartphone
Platform:
Android