HTC Desire 820

Een nieuwe phablet van HTC, maar zijn voorganger kenden we al

Afgelopen zomer kregen we de HTC Desire 816 opgestuurd, een phablet van rond de €400 die we wel graag hadden. Al had hij enkele tekortkomingen, met de glanzende achterkant en maar 8GB opslagruimte als grootste minpuntjes. HTC heeft die weggewerkt met hun opvolger in de midrange phabletmarkt: de Desire 820.

De glanzende achterkant is vervangen door een mat exemplaar met verschillende kleurtjes (wij kregen een grijs met wit exemplaar), 8GB opslag is nu 16GB. Kleine verschillen op papier, maar in het echt is hij direct veel aangenamer in gebruik. Veel andere upgrades zijn er niet: 1,5GB RAM is 2GB geworden, en er zit een nieuwe en zuinige processor in met twee keer 4 kernen. De batterij zelf is niet gegroeid, maar mede dankzij de nieuwe processor kan je zeker een hele dag mee met de 820. Vooral het (gebrek aan) verbruik in stand-by was indrukwekkend.

We vreesden voor zwakkere prestaties toen we hem voor het eerst opstartten, hij moest veel tegelijk doen en navigeren ging niet zo vlot. Maar wanneer alles gedaan was viel onze mond bijna open van verbazing: alles ging enorm vlot! Misschien komt het door het contrast met onze tragere daily driver, maar de processor bespaart niet op snelheid bij het besparen op energie. Dat kan ook te maken hebben met het display, daar zitten niet zo veel pixels in die aangedreven moeten worden. Het is een 5.5” display met een resolutie van 1280x720, zeker genoeg, maar we hadden het graag toch iets scherper gezien.

Nog minpuntjes? Het formaat is niet altijd handig om vast te houden of weg te steken; de bouwkwaliteit is verbeterd, maar het is nog steeds een zeer plastic toestel en het geluid dat je er met een koptelefoon op krijgt is niet geweldig. De app Poweramp loste veel op, maar daar deden andere toestellen het toch beter. Over geluid gesproken: de stereo speakers op de voorkant zijn er nog steeds, en klinken nog steeds super. Elke smartphone heeft dit nodig. Echt.

De software hebben we al eerder besproken bij onze reviews van de Desire 816 en 610, die is niet veranderd. HTC’s Sense 6 is een vrij lichte skin over Android 4.4 KitKat die er ook niet slecht uitziet naar onze mening. Sense 7 over Android 5.0 Lollipop zou er binnenkort moeten aankomen, die is gepresenteerd samen met de HTC One M9 enkele weken geleden.

Conclusie? De HTC Desire 820 is een geslaagde verbetering tegenover de 816. Veel is er niet veranderd, maar de veranderingen die ze hebben gedaan waren wel de goede. Het nieuwe design en de grotere opslagruimte zijn de meest welkome verschillen, maar we hoopten op iets meer. Een 1080p display en een iets stevigere body is eigenlijk alles wat we nog zouden willen, verder hoeft er niks meer aan te veranderen voor ons. Als HTC dat nog doet, geven we hem de volle 5 sterren, nu zullen ze het moeten doen met 4. Maar die 4 die ze krijgen zijn dubbel en dik verdiend.  

Details Tech
:
Jaar:
2015
Genre:
Smartphone
Platform:
Android