HTC Desire 10 Lifestyle

Een budgettelefoon voor een midrange prijs

We geven toe: we zijn lang HTC-fans geweest. De One-serie is/was zeer begeerlijk, en zelfs de goedkopere smartphones van HTC hadden een aantrekkelijk design en degelijke specs. Dat is jammer genoeg veranderd, of eigenlijk een beetje hetzelfde gebleven: de specs en het design van de betaalbare modellen (lees: de Desire 600- en 800-serie) zijn bijna niet veranderd. De Desire 10 Lifestyle moet wat leven in de brouwerij brengen, met een premium design voor een meer betaalbare prijs.

HTC benadrukt een aantal sterktes van de Desire 10 Lifestyle: audio van hoge kwaliteit, sterk aanpasbare software, goede camera’s en voldoende ruimte voor al je media. Laten we beginnen met de audio: je krijgt Hi-Res Audio en stereo speakers voor je geld. Van dat eerste merk je niet zo veel, het hangt meer van je bronbestand en je luisterapparaat af. Die stereo speakers zijn duidelijker aanwezig, al is de kwaliteit niet zo goed als bij de HTC 10 of de Huawei Mate 9, die allebei een vergelijkbaar systeem gebruiken. Niet de beste klank, maar de luidsprekers gaan wel echt luid.

De software is jammer genoeg ook niet wat het geweest is. Dat wil niet zeggen dat die echt slechter is geworden, maar ook op dit vlak heeft HTC niet genoeg bijgebeend. Het ziet er gewoon nog hetzelfde uit als 2 jaar geleden, waar andere fabrikanten (daar is Huawei weer) wél gigantische sprongen hebben gemaakt. Ook kregen we steeds een foutmelding dat nieuwe apps de toestemming nodig hadden om bepaalde zaken te doen. Wanneer we dat wouden aanpassen kregen we weer een foutmelding, tot het uiteindelijk vanzelf in orde was of we het toch konden aanpassen. Niet wat we verwachten van een topfabrikant.

Door naar de camera’s, en weer zijn we teleurgesteld. Je krijgt 13 megapixels achteraan en 5 megapixels voor je selfies, maar beide camera’s lijken ook van een aantal jaar geleden te komen. Met veel licht kan je nog redelijke foto’s maken, maar zodra het iets donkerder wordt staat je scherm (en je foto) vol ruis. Binnenshuis foto’s maken? Laat maar zitten. Voldoende ruimte voor veel foto’s en filmpjes is er ook niet echt, 16 GB is tegenwoordig niets om trots op te zijn. Gelukkig is er plaats voor een micro SD-kaartje.

Verder is het allemaal niet veel soeps onder de kap: de processor, een Snapdragon 400, stamt al uit 2013 (!), het scherm is met 5,5” echt groot maar nog steeds 720p en niet erg fel of kleurrijk, en het toestel zelf ziet er best mooi uit, maar het plastic voelt goedkoop aan en is niet erg mooi afgewerkt.

Zo, dat zijn zowat alle minpunten. Is er nog wat positieve feedback over? Ja, maar niet bijster veel. De powerknop is geribbeld zoals bij de HTC 10 en dus erg makkelijk vindbaar met je vinger. Ondanks de stokoude processor valt het haperen best wel mee, ook dankzij de 3 GB RAM die je krijgt. Oei, nu moeten we weer aan een paar minpuntjes denken: je krijgt geen vingerafdruksensor, en opladen gaat nog steeds via micro-USB.

Oude wijn in nieuwe zakken, dus, de HTC Desire 10 Lifestyle (trouwens, die naam vinden we ook te lang). Dat is jammer, want we gunnen het HTC zo hard om er weer bovenop te komen. Deze review is érg kritisch, maar we hopen dat HTC de feedback serieus neemt en opnieuw kwaliteitsvolle en bijdetijdse toestellen gaat bouwen, ook in de lagere prijsklassen. Voor rond de €300 vind je ook een Huawei Nova of Moto G5 Plus, twee toestellen die het geld meer dan waard zijn.

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Smartphone
Platform:
Android