HTC 10

Net wat beter, maar net wat minder begeerlijk

Onze telex over de presentatie van de HTC 10 dateert van april, maar niet zo lang geleden plofte er plots een mailtje in onze mailbox met de vraag of we hem toch nog wilden testen. Met de goede herinneringen aan de HTC One M9 (de voorganger van de 10) in het achterhoofd konden we enkel ja zeggen. Bij het testen van een opvolger hebben we twee vragen: hoe goed zijn de toevoegingen, en hoe erg missen we wat er weggelaten is?

Wat er weg is

We hadden het er al over in de telex, de grootste weglatingen zijn de speakers aan de voorkant van het toestel. Nu is er een speaker onderaan, en helpt de speaker aan het oorstuk mee door de hogere tonen op zich te nemen. Al bij al zijn de speakers beter dan bij de gemiddelde smartphone, maar ze kunnen niet tippen aan die van de One M9. Ook raakten ze soms in de war bij spelletjes, maar dat kwam niet vaak voor. Een groter probleem dan het iets mindere geluid is het gewijzigde design vooraan. Cru gezegd: de voorkant is zoals een Samsung, met als grootste verschil dat de homeknop/vingerafdruksensor geen fysieke knop is. Een groot gemis, aangezien de achterkant wél weer mooi(er) is geworden.

De tweede grote weglating is te vinden in de software. HTC heeft samengewerkt met Google om de gebruikservaring zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat betekent dat er geen dubbele apps meer zijn met dezelfde functies. Denk hierbij aan de klok, kalender of sms-apps. Het resultaat is Android 6.0 Marshmallow met een heel lichte Sense 8.0-skin erover. Bloatware is bijna niet te vinden, en we zijn heel blij dat alles lichter is geworden, maar we misten wat functionaliteit. Waarom je bijvoorbeeld met een 5.2” Quad HD-display maar 4 apps per rij kan hebben is voor ons een raadsel.

Wat er nieuw is

Het display dat we hierboven vermeldden, is een van de verbeteringen op hardwarevlak, enkel het intern geheugen van 32 GB (+ microSD) is hetzelfde gebleven. HTC’s nieuwe topmodel heeft een Snapdragon 820 processor (snel), 4 GB RAM, 12 en 5 MP camera’s (de camera achteraan is echt goed deze keer) en een USB-C poort voor (snel) opladen en aansluiten op je PC (maar wie doet dat nog?). Smartphonefabrikanten beginnen eindelijk bijna allemaal over te stappen naar de nieuwe standaard, al is het voorlopig enkel bij topmodellen.

HTC heeft het gemis van de speakers gecompenseerd met een vingerafdruksensor en betere audio. Over de vingerafdruksensor kunnen we kort zijn: die is goed, snel en consistent. Hij zit onder het scherm vooraan, een plek die we gewoon werden met Samsungs topmodellen, en is gemakkelijk te bereiken.
De interne audio hebben ze aangepakt door een betere interne versterker te gebruiken, en om de claims over de superieure geluidskwaliteit bij te staan zit er nu een beter paar oortjes in de doos. Oortjes die ook echt bruikbaar zijn, want we hebben ze de laatste tijd meer gebruikt dan onze eigen koptelefoon. De geluidskwaliteit is redelijk goed, en het handige formaat maakt ze ideaal om mee te nemen of mee te gaan lopen. Pluspunten voor HTC om de bijgeleverde oortjes eens niet overbodig te maken!

Conclusie

De HTC 10 is zeker een verbetering tegenover de One M9. Ondanks de matige voorkant vinden we het nog steeds een van de mooiste smartphones van dit jaar, en hij ligt ook zeer aangenaam in de hand. Het is een smartphone die je nooit zal teleurstellen, wat voor gebruiker je ook bent. De prijs is fors, en hij mist features zoals waterdichtheid, maar wat ons betreft, kan de HTC 10 zich zeker meten met de Samsung Galaxy S7. Rationeel gezien zijn ze aan elkaar gewaagd, maar ons hart gaat uit naar de 10.

Details Tech
:
Jaar:
2016
Genre:
Smartphone
Platform:
Android