HP Envy 13

Dunne, sexy laptops: we houden ervan

Wie in de markt is voor een dunne, lichte laptop met voldoende kracht en een lange batterijduur heeft tegenwoordig voldoende keuze: de Apple-liefhebbers gaan voor de Macbook Pro, Windows-fanaten kunnen bij elk groot merk wel terecht. Allemaal hebben ze een Intel i5 of i7 processor van de zevende of achtste generatie, 8 tot 16 GB werkgeheugen en een snelle SSD. Ze hebben ook allemaal een scherm van rond de 13 inch, met minstens een Full HD-resolutie, en een batterij die de hele dag meegaat. Zo ook de Envy 13 van HP die wij mochten testen. Wat onderscheidt hem van de rest?

We moeten dus op zoek gaan naar sterktes of zwaktes. Als benchmark hebben we een Dell XPS 13 van begin 2016, een model dat nog altijd op de markt is, maar dan wel met de nieuwste processoren.

De Envy maakt alvast een goede eerste indruk: de bouwkwaliteit is dik in orde. De laptop is volledig opgebouwd uit metaal, waardoor hij stevig en licht aanvoelt. Het is niet op het niveau van een Macbook, maar je hebt zeker niets te klagen. Ook qua aansluitingen is hij redelijk compleet (en wél beter dan die Macbook Pro): je krijgt twee gewone USB 3.1-poorten én twee USB type-C-poorten. Ook een 3.5mm audiojack is aanwezig, samen met een micro SD-kaartlezer. Het nut van die laatste snappen we niet zo goed, een gewone SD-kaartlezer zou handiger zijn, zoals op de XPS 13. Nu ben je beperkt tot de kaartjes die in je smartphone en GoPro zitten.

HP is nogal trots op hun samenwerking met Bang & Olufsen om het geluid van de Envy 13 op een hoger niveau te tillen. Ze mogen gerust trots zijn, de speakers zijn zeker in orde, maar verwacht geen wonderen: het is nog altijd een kleine, dunne laptop. Het niveau van de Lenovo Legion Y720 haalt hij bijvoorbeeld niet, en een nieuwe Macbook Pro is ook nog nét iets beter. Het scherm is gewoon goed. Full HD is voldoende, en hij gaat feller dan de XPS 13, maar niet zo helder dat je hem in volle zon gemakkelijk kan gebruiken. Kleuren en kijkhoeken zijn ook zeer goed.

Een minpuntje is het toetsenbord. Niet het tikgevoel, dat is best aangenaam, maar de verlichting en de structuur zijn een beetje verwarrend. Als je niet in het donker zit zorgt de verlichting ervoor dat je de letters net moeilijker kan lezen op het toetsenbord. De beste oplossing is om de verlichting overdag uit te zetten, dan gaat de batterij misschien iets langer mee. Waar we meer problemen mee hebben is de layout van de toetsen: rechts van het toetsenbord zit er nog een kolom met functieknoppen. Handig om te hebben, maar daardoor zit de Enter-toets niet meer aan de rand, wat voor meer foutjes zorgt. Wij Belgen zijn de AZERTY-indeling ook gewoon, waarbij de Enter-toets niet breed maar wel hoog is. De Envy heeft een brede toets, à la QWERTY, waardoor we hem nog minder te pakken kregen. Als laatste puntje is er nog de touchpad: die is groot genoeg, maar voelt niet heel responsief aan, en het klikgevoel is ook niet op het niveau van de XPS 13.

 Als de grootste minpunten van een toestel een vreemde layout van het toetsenbord, een touchpad die het nét niet is en een micro- in plaats van een gewone SD-kaartlezer zijn, dan weet je dat de HP Envy 13 geen grote zonden begaat. Anderzijds is er ook niet veel dat hem doet uitblinken: hij doet alles wel goed, maar niet meer dan dat. Het is een beetje een anonieme medespeler in het rijtje van de premium ultrabooks, maar moest je er toch een oogje op hebben: ga ervoor. Je zal niet teleurgesteld worden. 

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Laptops
Platform:
Windows