Google Chromecast Ultra

4K streaming met gemak

In een wereld die steeds meer naar 4K, of Ultra HD, aan het opschuiven is (je hebt al een goede 4K televisie voor ‘amper’ vijfhonderd euro) kunnen de accessoires natuurlijk niet achterblijven. Google dacht hetzelfde en bracht de Chromecast Ultra uit, een premium versie van hun voordelige streamapparaatje, die 4K én HDR aankan. En zoals je ziet mochten wij hem ook eens proberen.

Fysiek zijn er weinig verschillen tussen de gewone Chromecast en de Ultra: de Ultra is nog geen centimeter groter, met dezelfde ronde vorm. De HDMI-kabel aan het bakje zelf sluit je aan op je televisie, stroom gaat via micro-USB. De netstroomadapter van de Ultra heeft ook een ethernetaansluiting, om maximale bandbreedte te hebben voor die 4K streaming, maar Wi-Fi werkt natuurlijk ook.

Je kan trouwens ook een ander micro-USB-kabeltje gebruiken voor de stroomtoevoer, bijvoorbeeld met een USB-poort aan je televisie. Dan krijg je wel de melding dat de Chromecast mogelijk niet genoeg stroom krijgt voor 4K streaming. Of dat waar is konden we niet verifiëren, de kwaliteit zag er ook gewoon goed uit zonder de bijgeleverde adapter. Dat bespaart toch weer een stopcontact.

Maar hoe werkt het ding eigenlijk? Alles gaat via je smartphone. Om met de Chromecast te verbinden heb je de Google Home-app nodig, beschikbaar op iOS en Android (en dus niet op Windows Phone). Daarop krijg je een overzicht met alle apparaten in je huis, en welke apps je allemaal kan gebruiken. Je kan ook gewoon rechtstreeks vanuit de app casten naar je Chromecast, zoals met YouTube of Netflix. Een druk op de knop en het beeld wordt naar je televisie verzonden.

De Chromecast kiest dan welke beeldkwaliteit er mogelijk is met de internetverbinding. Heb je snel internet, dan kan je genieten van de volle 4K HDR in al zijn glorie. We merkten geen vertraging op, en slechts heel af en toe viel de beeldkwaliteit soms weg, om dan even snel weer terug te komen. De Chromecast is wel redelijk gevoelig voor zwakke netwerken: als het Wi-Fi-bereik in je huis niet optimaal is, kan de verbinding weleens wegvallen of traag tot stand komen.

Goed, het ding werkt dus. Maar voor wie is het? De Chromecast Ultra is er voor zij die met een 4K beeldscherm zitten zonder apps zoals Netflix, YouTube of zelfs Spotify. Op het eerste gezicht lijkt dat raar, élke televisie is tegenwoordig toch een smart tv? Een blik op het aanbod van Coolblue bevestigt dit: alle 147 4K tv’s zijn smart tv’s. Het kan wel zo zijn dat die smart-functies niet heel goed werken, en dat je liever het aanbod van Android apps hebt. Of je hebt al je geld uitgegeven aan een 4K projector, en is er weinig budget over voor een mediaspeler. Alles kan.

De Chromecast Ultra is dus een handige oplossing om een 4K/UHD beeldscherm ‘smart’ te maken. Hij is klein, kost niet heel veel geld (79 euro) en is makkelijk in gebruik. Heb je een HD tv of projector? Dan ga je beter voor de gewone Chromecast à 39 euro. Zo is een nieuwe televisie niet direct nodig, het milieu en je portefeuille zullen je dankbaar zijn. Aan te raden dus, zo’n Chromecast!

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Streaming
Platform:
Android