Football Manager 15

Kampioen van de frustratie

Voetbalfanaten kunnen tegenwoordig met plezier hun handjes wrijven want na FIFA 15 is er nu ook Football Manager 15. Dat betekent lange nachten, juichen bij belangrijke zeges, nagelbijten bij titelmatchen en vloeken op een virtuele scheidsrechter die duidelijk omgekocht is.

De Football Manager reeks heeft een ijzersterke reputatie voor realistische matchweergaves, een spelersdatabase die nagenoeg perfect overeenkomt me de realiteit en de intensiteit van een (emotionele) rollercoaster. Bij het opstarten valt meteen op dat de interface een interessante verandering ondergaan heeft. Een nieuw jasje maar toch datzelfde vertrouwde FM gevoel. De uitgebreide opties voor je spelers en alle tactieken die je kan toepassen zijn uiteraard nog steeds van de partij en zijn zelfs nog wat uitgebreider geworden voor zover dat kan. Vol goeie moed beginnen we aan onze eerste oefenmatch tegen een lichtjes sterkere Europese tegenstander. Vijf minuten later zitten we verweesd naar ons scherm te kijken. Een 8-0 pandoering! Meen je dat nu! Om het mes nog wat dieper te steken is onze sterspeler meteen 8 maand geblesseerd. Niets aan te doen, deze dingen gebeuren eenmaal. Gelukkig was het maar een oefenmatch.

Enkele maanden verder moeten we als een vat vol frustratie zien dat deze scores en blessures schering en inslag zijn. Penalties, goals, own-goals en blessures vliegen je om de oren. Dit geeft de realistische reputatie wel een stevige knauw en het zorgt ervoor dat je meer dan eens het spel zal afsluiten met een woede-uitbarsting. Het is moeilijk een typeploeg op te stellen als je spelers zich om de haverklap blesseren.

De database blijft uitstekend, de emoties zijn ook altijd aanwezig en de wil om alles om te keren en je ploeg uit het slop te trekken blijven behouden maar die blijken een schrale troost. In de vorige edities kon je nog een volledig seizoen spelen tijdens een wilde nacht maar dit is sinds een paar jaar niet meer mogelijk. Boosdoeners van dienst zijn de pers die je te woord moet staan, het bestuur en het ergst van al nog de spelersmakelaars. Dan kan je je eens optrekken aan een verdiende zege, dan zeuren de helft van je topspelers om een verbeterd contract. In de loop der jaren is de focus van pure voetbal dan ook verlegd naar veel people management. Voor sommigen kan dit geen probleem zijn natuurlijk maar dit is Football Manager! Niet People Manager met een tikje voetbal erbij gesmeten. De tijd tussen twee matchen kan dan ook snel meer dan 10 minuten bedragen. Dit lijkt misschien weinig maar het voelt aan als een eeuwigheid.

De visuele weergave van de matchen ziet er ook weer een stukje realistischer en gestroomlijnder uit maar hier schuilt een vies addertje onder het gras.
Door te zien hoe je spelers de match echt spelen ga je figuurlijk je kas opvreten. Een flankspeler die zijn man voorbij gaat en de volledige flank naar de goal vrij heeft zal plots stoppen en de tegenstander de kans geven zich volledig te hergroeperen. Als je dit ziet kom je werkelijk onnozel van frustratie. Dan zit je wel als een volleerde trainer je schor te schreeuwen op een hoopje pixels die je richtlijnen niet volgt.

Vroeger vulde FM je met zelfvoldoening en nam je vrede met verloren Champions League duels. Tegenwoordig moeten we met lede ogen toekijken hoe deze ijzersterke franchise zichzelf kapotmaakt met een overdosis bureaucratie en onrealistische matchen. Met pijn in het hart moeten we toegeven dat we met plezier terug zullen grijpen naar een oudere versie van FM. Eentje die je wel zal plezieren en volledig zal inpalmen.

Details Game
Football Manager 15
Jaar:
2014
Genre:
Management Sim
Platform:
PC