Far Cry 4

Van prooi tot jager en terug

Terwijl de nieuwe consoles hun eerste verjaardagskaarsje uitblazen, bestormen stilaan ook de eerste next-gen toppers de markt. Net op tijd voor de bestelbon van Sint of Kerstman. In dat lijstje hoort bij velen ook ‘Far Cry 4’. Zeker na het pareltje dat ‘Far Cry 3’ was. De verwachtingen stonden dus hooggespannen. Want volgt na een hoge vlucht niet de diepe val? Nog hoger klimmen zou in ieder geval een straffe tour de force zijn, maar ach, the sky is the limit nietwaar? Met pen en zwaard - of controller - in de aanslag, begaven wij ons met veel goesting in de mysterieuze wereld van Kyrat.

Kyrat, een fictioneel land in de Himalaya, vormt het bergachtige strijdtoneel van Ajay Ghale en zijn voorouders. Als zoon van gevluchte vrijheidstrijders groeide Ajay op in de Verenigde Staten, maar een recent verscheiden dwingt hem terug naar zijn geboorteland. In Kyrat is peis en vree echter ver te zoeken. De flamboyante dictator Pagan Min zwaait er al jaren de plak en die lijkt behoorlijk opgetogen met de komst van Ajay Ghale. Niet dat hij een persoonlijk eitje te pellen heeft met deze onfortuinlijke rakker, maar Ajays ouders lijken wel een belangrijke verzetsrol te hebben gespeeld. Ajay raakt op die manier verwikkeld in een best onderhoudend verhaal, zonder echter het niveau van ‘Far Cry 3’ te halen.

Maar ‘Far Cry’ roemt men natuurlijk niet het meest om haar verhaallijn. Na een verplichte proloog heb je een hele open wereld te ontdekken, waar in elk hoekje wel wat te beleven valt. Wanneer je uitzoomt op de ingame map, heb je snel door dat je er met een half dagje niet vanaf bent. Kyrat is enorm en tegelijk zo’n lust voor het oog dat we wagen te spreken van een van de beste open spelwerelden ooit. Bosrijke gebieden, besneeuwde bergtoppen, diepe valleien: zowel in de breedte, diepte als hoogte stelt Kyrat niet teleur. Die hoogte mag je zeker niet onderschatten, want meer dan eens doorklief je het luchtruim terwijl je het gespuis op de begane grond kunt bestoken.

Dat kan je met een aardig uitgebreid wapenarsenaal, want ‘Far Cry 4’ blijft in eerste instantie een rasechte shooter. Veteranen ontdekken hier weinig nieuws onder zon, want de basistechnieken blijven ongewijzigd. Zo beschik je als speler bij elke missie over heel wat vrijheid over hoe je de zaken wenst aan te pakken. Zowel sluwe sluipers als ruwe rambo’s komen in deze game aan hun trekken. Maar zelfs wanneer een goed uitgekiende tactiek volledig de mist ingaat, komt ‘Far Cry’ nog op z’n poten terecht. Door een unieke samenloop van omstandigheden, slaagt deze game er in om iedere speler op een geheel eigen manier te verrassen. Aan jou om dan bij te sturen en de situatie toch nog in jouw voordeel te doen omslaan.

Dat kan bijvoorbeeld door het tactisch inzetten van wilde dieren die Kyrat rijk is. Gooi een lapje vlees tussen enkele vijanden in en kijk hoe ze verscheurd worden door beren of tijgers. Let er wel op dat ook jij wel eens hun vieruurtje kan worden, dus maak je tijdig uit de voeten. Tenzij je jouw wapenarsenaal of personage al danig hebt kunnen upgraden zodat je wel tegen een stootje kunt. Dat personage kun je dan loslaten op de vele zijmissies zoals het bevrijden van gijzelaars of het ontruimen van vijandelijke kampen. Tenzij je jezelf helemaal verliest in de co-op- of multiplayermodus, want ook dat zit nog in deze game.

Geen minpunten, maar toch slechts 4 sterren voor ‘Far Cry 4’? Nou, hoewel alles goed zit aan deze ‘Far Cry’ verrast deze game te weinig om baanbrekend te zijn. Een fantastisch next-genspel, maar zeker geen gamechanger.

Details Game
Jaar:
2014
Genre:
shooter
Platform:
PS4