Dragon Ball XenoVerse

Weer een nieuwe Dragon Ball-game, maar deze keer is het eens iets anders

Er zijn doorheen de jaren enorm veel Dragon Ball (Z)-games geweest, gaande van simpele flashgames tot de legendarische Budokai-games die het verhaal van de anime en manga volgen. Ze hadden hun ups en downs: sommigen waren het best in het verhaal naspelen, anderen hadden de gameplay zeer goed onder de knie (hallo, Budokai Tenkaichi 2!), nog anderen zagen er grafisch het best uit. Er is wel iets waarbij ze bijna allemaal gelijk zijn: ze volgen op een lineaire manier het verhaal, en je speelt als de hoofdpersonages van dat moment. Bandai Namco gooit die twee elementen overhoop met hun nieuwste Dragon Ball-game: je speelt RPG-gewijs als een eigen samengesteld personage, en de tijdlijnen liggen helemaal overhoop. Letterlijk dan.

Dat is namelijk het thema van heel het verhaal. Je helpt een volwassen Trunks op hol geslagen tijdlijnen in het verhaal van Dragon Ball Z te corrigeren, en gaandeweg ontdek je wie achter deze storingen zit. Natuurlijk word je sterker doorheen het verhaal, en je kan zelfs je eigen aanvallen, eigenschappen, kleding en accessoires wijzigen met items die je doorheen het spel vindt. Ook is het een co-op gerichte game: het was de bedoeling van de makers om een DBZ-game te maken waarmee je met je vrienden de missies uitspeelt. Toen we probeerden online te gaan bleek het echter nogal doods, dus we speelden het verhaal maar alleen uit. Snif.

Games die gebaseerd zijn op series, en in het bijzonder animatieseries, moeten rekening houden met een aantal zaken. De grafische stijl en de stemmen zijn daar, volgens ons, de twee belangrijkste van. Grafisch is het wat ons betreft dik in orde: het is de ontwikkelaars gelukt om de 2D-stijl van de anime naar een aangename 3D-stijl om te zetten. We hebben maar één opmerking: waarom moeten de personages zo glimmend zijn? Vooral de kleren glanzen alsof ze net opgeboend zijn met wax, wat de kleuren er vreemd doet uitzien.

Bij de stemmen is het ze niet helemaal gelukt om het zoals de serie te doen. Een aantal stemmen van de hoofdpersonages (Goku, Vegeta, Gohan) zijn ingesproken door dezelfde stemacteur als bij de (engelstalige) serie, maar anderen (Frieza, Goten) zijn duidelijk anders en een stuk minder geslaagd. Al bij al is het geen groot gemis, maar toch spijtig voor zij die de serie wat kennen. Nu we toch met de minpuntjes bezig zijn: de levels missen wat variatie qua omgeving en detail, er ontbreken grote stukken van het verhaal en daarmee ook een aantal leuke personages, en het systeem van de portals tijdens de missies kan verwarrend en omslachtig zijn.

Uiteindelijk is onze innerlijke (en vrij grote) DBZ-fan toch gezwicht voor Dragon Ball XenoVerse. De gameplay reageert snel en goed, en met een beetje gewenning kan je al snel een aantal combo’s aaneenschakelen. De hoeveelheid personalisatie en aanvallen is ruimschoots voldoende, en als je dat wil kan je ook gewoon een potje vechten met de bekende personages. En bovenal: het is eens een ander verhaal binnen de DBZ-wereld, en direct ook een goede poging. Naast de zwakheden die we al hebben vermeld hebben we nog één verzoekje: Super Saiyan worden zou wat meer voldoening moeten geven. Maar ook zonder dat kunnen we Dragon Ball XenoVerse zeker aanraden voor elke DB(Z)-fan. 

Details Game
:
Jaar:
2015
Genre:
Fighting
Platform:
PC