Block N Load

Bob De Bouwer met een machinegeweer

Geloof het of niet, maar Runescape bestaat nog steeds. Voor vele jonge gamers was het de eerste ervaring met MMORPG's, maar tegenwoordig staat die oude glorie op wankele poten. Tijd voor iets nieuws, moeten ze bij ontwikkelaar Jagex gedacht hebben. Met hun nieuwste telg, ‘Block N Load’, gooit de Engelse studio het over een heel andere boeg.

‘Block N Load’ gewoon een first person shooter noemen is een beetje kort door de bocht. Het is namelijk veel meer dan dat. Een geslaagd huwelijk tussen ‘Minecraft’ en ‘Team Fortress 2’, zo kun je  ‘Block N Load’ het best omschrijven. Af en toe flirt de gameplay ook met MOBA’s als ‘DotA’ en ‘League of Legends’.

“No game the same” is de welluidende tagline waarmee ‘Block N Load’ spelers probeert te lokken. Een gedurfde belofte, maar wel één die het naleeft. Het doel is in elk spel nochtans hetzelfde: de basis van de tegenstandiger vernietigen. Hoe je dat doet, kies je zelf. Bouw een grote brug en val aan vanuit de lucht, of graaf een tunnel tot in het hartje van het andere kamp. Als tactisch inzicht niet in je boekje staat, kun je ook het grootste geweer uit je binnenzak halen en guns blazing de vijand bestormen. De mogelijkheden zijn oneindig, maar dat geldt ook voor het vijandige team. De uitdaging is om je daar tegen te wapenen. Daarvoor krijg je vijf minuten de tijd, waarin je muren bouwt, vallen zet, turrets plaatst... kortom alles om de opponent de loef af te steken.

Zoals elk huwelijk, hoe goed de puzzelstukjes ook mogen passen, kent ‘Block N Load’ ook zijn minpunten. De controls zijn een beetje stuntelig. Bij je eerste spel minder dan vijf keer in lava vallen is een triomf op zich. De kans is sowieso klein dat je debuutspel een overweldigend succes is. Terwijl je ploegmaten zich volop voorbereiden voor de strijd, sta jij vogels te tellen en beledigingen als ‘noob’ te incasseren. Er is een tutorial, maar daarin leer je bitter weinig over wat het spel uniek maakt. Wat verneem je dan wel? Dat je best niet in lava zwemt, en welke toetsen je nodig hebt om je over het speelveld te bewegen. Springen met spatiebalk? Ongezien! Dat je best radars plaatst rond je kamp om de vijand te detecteren, leer je enkel door te spelen. Er is geen leukere manier om iets te leren dan door te spelen, toch? Het is in ieder geval aangenamer dan het door je strot geramd te krijgen door één van je meer ervaren ploegmaten. Kleine heads up: dat gebeurt.

In een tijd van realistische shooters waarin het een must is om de neusharen van Kevin Spacey zo accuraat mogelijk weer te geven, is ‘Block N Load’ een verademing. Fun staat centraal in het concept, maar om de overwinning binnen te sleuren, is ook tactiek en teamwork nodig. Om een degelijk niveau te halen hoef je geen uren aan je pc te hangen. Na enkele speelbeurten ben je volledig mee, en komt het vooral op tactiek aan.

Fans van games met veel diepgang zijn bij ‘Block N Load’ aan het verkeerde adres. Een plot is er zelfs niet. Wat heeft het andere team verkeerd gedaan en waarom moeten we hun basis vernietigen? Geen mens die het weet, maar dat boeit ook niet. ‘Block N Load’ is goeie ouwe lol, ooit essentieel in games, tegenwoordig een rariteit. Daarvoor alleen al mogen we Jagex dankbaar zijn.

Details Game
Publisher: Jagex Games Studio
Developer: Jagex Games Studio
Jaar:
2015
Genre:
Tactical FPS
Platform:
PC