AOC AGON AG251FZ

Meer frame rate, minder resolutie

Snel, sneller, snelst. Voor wie 144 Hz niet genoeg (!) is en dus wat anders nodig heeft dan de AG241QX die we eerder testten, heeft AOC nu dus de AG251FZ uitgebracht. Je verliest wat resolutie, de AG251FZ heeft nog maar een Full HD resolutie, maar daar krijg je een frequentie van 240 Hz voor terug. Je kunt dus games met een framerate van 240 fps tonen op je scherm. Tweehonderdveertig frames per seconde. Dat is tien keer meer frames dan bij de meeste films. Veel vloeiender gaat het niet worden.

Voor de rest voelde de AG251FZ vertrouwd aan. Qua design is het scherm identiek aan zijn broertje, enkel het formaat is iets groter (24.5” vs 23.8”). Dat betekent een stevige standaard in een V-vorm, een matzwart design met een grote rode V op de achterkant, en een handige haak voor je koptelefoon aan op te hangen. Daarnaast krijg je net zoals bij de AG241QX een afstandsbediening met draad om de diverse instellingen van het scherm zelf mee te bedienen. Zelfs het modelnummer is even moeilijk te onthouden en typen!

Om zulke cijfers qua beeldverversing te halen moet je beknibbelen op andere vlakken, en dat is bij de AG251FZ niet anders. Het TN-paneel geeft niet het mooiste beeld: fletse kleuren en slechte kijkhoeken zijn van de partij. Wie een mooier scherm wil zal wat Hertzen moeten inruilen voor een IPS-, VA- of een ander soort paneel. Of je zal wat dieper in de buidel moeten tasten om een compromis te vinden, want ondanks de indrukwekkende cijfers is de AG251FZ nog altijd vrij betaalbaar: voor €399 op het moment van schrijven haal je al eentje in huis. Voor de grote merken betaal je al snel een honderdtal euro meer.

Maar hoe is dat nu, gamen met zo’n snelle beeldverversing? Eerlijk? We merkten geen groter verschil dan bij de AG241QX. Naast het feit dat onze videokaart niet veel games boven de 150 fps kan draaien, zag het er echt even vloeiend uit als bij die andere AGON monitor. Screen tearing (een soort van scheur in het beeld bij bewegingen door de manier waarop beelden ververst worden op een scherm) is wel tot een minimum beperkt, aangezien de beweging in heel kleine stapjes opgedeeld wordt. Zo is er minder verschil doorheen het scherm, het beeld lijkt dus minder op een mislukte panoramafoto.

Wat wel te merken is: de downgrade in resolutie vergeleken met de AG241QX en onze eigen Dell U2515H. Quad HD is toch wat fijner om naar te kijken, je krijgt meer detail in media met hoge resolutie. De AG251FZ hinkt op dat vlak achterop met zijn Full HD resolutie, als je te dichtbij zit zie je letterlijk de ruimte tussen de pixels door. Niet heel Retina zo, in 2017.

Onze conclusie moet je dus met een flinke korrel zout nemen, wij zijn simpelweg niet de doelgroep voor de AOC AGON AG251FZ. Voor serieuze, competitieve gamers biedt dat extra beetje snelheid wél een meerwaarde, maar wij hebben liever een hogere resolutie en betere kijkhoeken. Dat neemt niet weg dat AOC weer een mooi product voor een schappelijke prijs heeft neergezet: je krijgt veel waar voor je geld, en de bouwkwaliteit is ook weer dik in orde. eSporters met een beperkt budget, zoek niet verder.

Details Tech
Jaar:
2017
Genre:
Monitors
Platform:
PC