Zombieland

'De 'Shaun of the dead' van de States'

Laat je vooral niet afschrikken door 'Zombieland'. Door de titel welteverstaan, want er zijn fijne schrikmomenten in de film die je niet wil missen. Maar de titel dus. Ja, er dwalen zombies in de film rond maar verkijk je er niet op als je daar niet verlekkerd op bent. Want meer dan een undeadfest is 'Zombieland' een roadmovie waarin een aantal uiteenlopende personages als laatste niet-gebetenen met elkaar optrekken. Soms toch, want ook daar volgt niet iedereen het principe 'Eendracht maakt macht'.

We zien 'Zombieland' door de ogen van de slungelige nerd Columbus (een uitstekend gecaste Jesse Eisenberg). Nadat het meisje waar hij meer dan één oogje op heeft, in paniek komt aankloppen en zich bij hem nestelt, voelt hij zich de koning te rijk - hoe zou je zelf zijn: eindelijk heb je wat je hart al zo lang begeert in je armen! Maar het ontwaken is bepaald ontnuchterend. Columbus zet het op een lopen en merkt dat hij alleen op de wereld is: iedereen die hij tegenkomt, is zombie geworden. Die moet je weten te overleven en daar heeft Columbus zo zijn regels voor, een soort geïmproviseerde 'Hitchhiker's guide to Zombieland'. Even grappig als de 'Galaxy'-versie, even effectief.

Die regels vormen zowat de rode draad en worden op een slimme manier in beeld gebracht. Denk aan de methode van oplijsten in 'Fight club' (maar verder niet aan de regels uit die film) en je weet wat je letterlijk mag verwachten. Ook een losgeslagen Woody Harrelson ('Tallahassee') en de gewiekste meisjes Emma Stone ('Wichita') en Abigail 'Little Miss Sunshine' Breslin ('Little Rock'). O ja, en niet te vergeten een uitermate geslaagde, hilarische cameo van Bill Murray (als zombie? Wie zal het zeggen...).

Meer dan gruwelen zul je moeten lachen om deze 'Zombieland'. Niet omdat de film zo afgrijselijk slecht is dat het weer grappig wordt, maar omdat dat de bedoeling is. Regisseur Ruben Fleischer geeft grif toe dat zijn tongue-in-cheek-aanpak geïnspireerd is door het Britse 'Shaun of the dead' van regisseur Edgar Wright, met Simon Pegg (Scotty in de jongste 'Star trek') en Nick Frost. Ook in die film zijn de zombies maar toevalige voorbijstrompelaars, zeg maar decor, in een geestige film die de vriendschappelijke en verdergaande relaties binnen een vriendenkliek in de verf zet. En ja, hier en daar is er een tufje camp. Maar in de gepresenteerde mix is die veel geslaagder dan pakweg in de 'Final destination'-reeks en in 'Snakes on a plane', waar alleen camp en b-filmmodus van tel zijn.

Laat je vooral niet afschrikken door 'Zombieland'. Door de titel welteverstaan, want er zijn fijne schrikmomenten in de film die je niet wil missen. Maar de titel dus.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Ruben Fleischer
Acteur: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin, Emma Stone, Bill Murray
Jaar:
2009

1-disc

Extra's schijnbaar gekanibaliseerd

Laat je niet misleiden: er staat wel degelijk een pak extra's op de dvd van 'Zombieland'. Alleen word je nogal misleid: het eerste menu na het zien van de film is er een met vier trailers. Onderaan kan je op 'Special features' klikken, maar dat leidt je niet naar de eerste pagina van die extra's, maar naar de laatste. Zo krijg je bijna de indruk dat je het alleen moet stellen met die trailers en de ontleding van vier scènes waarvoor verschillende beeldlagen nodig waren.

Niet dus, want als je op 'Back' klikt, kom je niet terecht op de trailerpagina waar je van was vertrokken, maar op de eigenlijke extra's-pagina. En dáár zijn de goodies. Een commentaartrack met acteurs Harrelson en Eisenberg, regisseur Fleischer en schrijvers Rhett Reese en Paul Wernick bijvoorbeeld. Achter de schermen geraken we via 'In search of Zombieland' op de externe (lege) locaties en het klaarmaken van de sets krijgen we in 'Zombieland is your land'. Verwijderde scènes zijn een toemaatje richting vier sterren. Maar hadden we met halve sterren gewerkt, dan was er toch eentje van af gegaan. Omdat we op het geïnfecteerde en dus verkeerde been gezet werden.

Titel: Zombieland
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer