Y.P.F

'Gecompliceerd gecopuleer'

Weg met enigmatische titels die niks zeggen over de film zelf! 'Saving private Ryan' ging over een groep soldaten die private Ryan gaan redden temidden van WO II. Klaar. 'Taxi driver' ging over... een taxichauffeur. Voilà. Meer moet dat niet zijn. Ook de makers van 'Young people fucking' wisten al dat titels verzinnen niet moeilijk hoeft te zijn. Dus krijgen we een film die volledig opgedragen is aan de nobelste der bedsporten.

Gelukkig is er wat meer aan dan enkel dit gegeven, of je was bij je volgende videotheekbezoek linea recta richting erotische sectie gegaan. Misschien dat je dit nog altijd van plan bent de volgende keer, maar indien je dan tussen de soep en de zelfbevrediging door een leuk filmpje wilt zien, die seks vanuit verschillende standpunten tentoonspreidt (en nee, wij bedoelen hier niet enkel de camerastandpunten), is dit zeker en vast het proberen waard.

De film opent met een situatieschets van vijf koppels: twee vrienden, een koppel, exen, een eerste afspraakje en kamergenoten. Deze verhaallijnen lopen dan gedurende de hele film volgens een vooropgelegd schema (prelude, voorspel... we laten jouw dirty mind verder aanvullen). Waarna we, al was het maar om in de geest van deze tijd te blijven, verhaalhoppen dat het een lieve lust is.

'Young people fucking' is het debuut van regisseur Martin Gero en wat hij hier probeert, is moeilijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Sex sells, maar in elke situatieschets een ander aspect tonen en uiteindelijk toch een goed geheel overhouden, is geen sinecure. Hij zou niet de eerste geweest zijn die roemloos tenonder gaat op het slagveld van de multiverhaallijnfilm. De groten die het halen (denk aan Altman of Solondz) krijgen uitpuilende postbussen vol lofbrieven. De mindere goden worden vergeten en achtergelaten.

Vlak voor de film begon, vreesden we even (zeker na titel en cover gezien te hebben) voor een ‘American Pie’-screwballachtige komedie. Gelukkig voel je al vrij vlug dat je hier iets hebt dat ofwel beter is, ofwel het op zijn minst probeert te zijn. De muziek is in die beginsequenties behoorlijk jazzy, wat voor een leuke sfeer zorgt. Het is dan ook jammer dat die muzikale sfeer niet volledig wordt doorgetrokken. Acteurs gaan van nobel onbekend tot I’ve seen that face before en leveren geen grootse prestaties, maar doen verdienstelijk hun werk met het materiaal dat hen wordt aangereikt.

Gero probeert in deze film de lijn te vinden tussen grappige en komische taferelen én schaamte en pijn. Waar dit bij sommige verhaallijnen inderdaad vrij aardig lukt en beide kanten van de medaille heel herkenbaar worden voorgesteld, komt dit bij andere verhaallijnen niet over. Niet dat deze dan geen leuke momenten opleveren, maar er wordt soms toch iets te veel op twee paarden gewed. Het verhaal van de roomies gaat van screwballkomedie naar pijnlijk gevoelig, iets wat ons inziens nooit echt werkt. Liever zien we dan het verhaal van de exen, dat in tegenstelling tot zijn komische confraters een beetje droog blijft op humorvlak, maar tenminste past in de sfeer.

En dan dé hamvraag bij elke komedie. Het enige dat telt. Was het grappig? Ja... en nee. Dit is geen film om vaak luidop te lachen met vettige humor of gags (tenzij bij de roomies misschien). Nee, dit is een film die het moet hebben van een evenwichtsoefening tussen het komische en het serieuze. Iets waar hij, volgens ons, gedeeltelijk in slaagt. Aangezien close but no cigar de film onrecht aandoet, zullen we het maar houden op een cigarette but no cigar. Nog een sigaretje na al dat gecopuleer? Iemand?

Weg met enigmatische titels die niks zeggen over de film zelf! 'Saving private Ryan' ging over een groep soldaten die private Ryan gaan redden temidden van WO II. Klaar. 'Taxi driver' ging over... een taxichauffeur.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Martin Gero
Acteur: Aaron Abrams
Jaar:
2007
Speelduur:
90 min.

1 Disc

Impotentie troef

Enkel de trailers die automatisch voor de film afspelen. Een beetje zoals op VHS vroeger.

Titel: Y.P.F
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
Widescreen

Reageer