You, the living

'Schraalheid ten top'

"Man is man's delight" luidt een oud Ijslands gezegde. Wij mensen zijn elkaars bron van vreugde, maar ook van problemen. De Zweed Roy Andersson schildert met ‘You, the living' een donker en tegelijk hilarisch portret van de mens: zijn grootsheid en ellende, zijn vreugde en zorgen, zijn dromen en nachtmerries, zijn zelfvertrouwen en angst.

We krijgen verschillende personages te zien. We komen te weten hoe ze zich gedragen in de maatschappij, op hun werk, wat hun gedachten, zorgen, dromen zijn, wat hen blij maakt. Andersson breekt volledig met de klassieke narratieve structuur en maakt zijn statement via een mozaïek van scènes. Op één of andere manier zijn die met elkaar verbonden, samen vormen ze een kleurrijk geheel, maar de situaties staan op zich en verrassen keer op keer. Andersson heeft een voorkeur voor ruime, statische shots die de personages in hun omgeving situeren in plaats van ze te isoleren. Hij toont zich een goede observator want de tableaux vivants zijn heel intens, met veel empathie en zin voor detail.

De personages staan voor verschillende facetten van het menselijk bestaan: ze ondervinden problemen, gaande van dagelijkse beslommeringen tot de grote existentiële vragen. Misverstanden, eenzaamheid, zich onbegrepen voelen, mensen die geen tijd hebben of interesse tonen voor elkaar, opgaand in hun eigen wereld: ‘You, the living' biedt een scherpe kijk op de hopeloze chaos van het moderne leven. De ogenschijnlijk banale situaties (bij het aanschuiven aan de loketten telkens de verkeerde rij kiezen, lopen voor een lift maar de deur voor je neus krijgen, hopeloos verliefd op een zanger/gitarist,...) zijn bij momenten zeer herkenbaar, hilarisch én schrijnend. Moeilijke combinatie, maar Andersson slaagt hier zeker in!

De settings (bumper-aan-bumperverkeer in een mistige stad, wit gepoederde gezichten, een kale kantine) baden telkens in een beetje groenig, koel licht. Die grimmige sfeer en tot de essentie uitgepuurde situaties overstijgen het grauwe realisme. Wanneer personages zich rechtsreeks tot de camera richten en hun droom of nachtmerrie vertellen levert dat zelfs heerlijk surrealistische pareltjes op.

Ga kijken en geniet van de zwaarlijvige vrouw met helm die - gezeten op een schriel mannetje dat zijn geldgebrek bespreekt- zichzelf naar de top schommelt, gniffel bij de tapijtverkoper die tevergeefs medelijden wekt bij zijn klanten, hou je hart vast bij de arbeider die een familiediner wil opvrolijken door de truc-met-het-tafelkleed... Een waardig alternatief voor het mensen kijken op terrasjes nu de temperaturen dalen.

"Man is man's delight" luidt een oud Ijslands gezegde. Wij mensen zijn elkaars bron van vreugde, maar ook van problemen.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Roy Andersson
Acteur: Fred Andersen, Björn Englund, Robert Grundström
Jaar:
2007
Speelduur:
94 min.

1 Disc

Meest originele extra ooit

Even filmisch als de film zelf is de extra 'Sample of sets'. Een uitzoomende camera geeft ons een beeld van hoe de sets er werkelijk uitzien, met lampen, kabels, boormachines en alle props. Eindelijk eens een extra die met de nodige zorg gemaakt is. Hij krijgt daarom van ons de titel 'meest originele extra ooit gezien' mee.

Titel: You, the living
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer