Wonders of the solar system

'Indrukwekkend en meeslepend'

Aangekondigd op de dvd-hoes als de nieuwe prestigieuze BBC-serie in het verlengde van ‘Planet earth' en ‘Life', moet ‘Wonders of the solar system' meteen concurreren met de meest opzienbarende natuurdocumentaires van de laatste jaren. Onder meer dankzij de jonge, energetische Professor Brian Cox als presentator en omwille van de schitterende beelden die vijf afleveringen lang op de toeschouwer worden afgevuurd, mag de nieuwe serie zonder schroom aansluiten bij de twee eerder genoemde meesterwerken.

Met een secuur gedistilleerde stroom aan informatie die zelfs de grootste leek kan blijven boeien, is de reeks het ultieme culminatiepunt van waar didactiek en filmische esthetiek elkaar de hand reiken. Regisseurs Paul Olding, Gideon Bradshaw, Chris Halt en Michael Lachmann mogen dus ook in het voetlicht geplaatst worden: ze zorgen niet alleen voor een schitterende fotografie, ook houden ze het tempo hoog en weten ze bijzaak van hoofdzaak te onderscheiden. De serie verzandt dus nergens in ellenlange uitwijdingen, maar geeft gewoon een korte samenvatting van enkele ‘wonderen', als opstapje naar een eventueel eigen verdieping voor wie bijzonder geïnteresseerd is in de materie.

Enkele van de meest indrukwekkende fragmenten werden waarschijnlijk opgevist uit het grote BBC-archief, maar de overweldigende natuurbeelden worden voldoende gekaderd in een specifieke context zodanig dat hun gebruik niet louter stoelt op effectbejag. Ook wat de muziek betreft heeft de kijker soms de indruk dat er te veel op een bombastisch elan wordt gewerkt, maar het geluid draagt anderzijds ongelofelijk bij tot de overrompelende totaalervaring van de serie. De makers hebben het er misschien iets te dik willen opleggen, maar wie bereid is zich te laten meevoeren, zal er op verschillende vlakken rijker uitkomen.

Bij de BBC hebben ze al lang geleden begrepen dat een goede natuurserie een avontuurelement moet bevatten. Dat is een gegeven waar Brian Cox perfect voor geschikt is: hij raast rond op sneeuwscooters of kruipt gretig aan boord van wankele speedbootjes, idealiter terwijl hij een uitleg aan het doen is. De adrenaline van de ervaring en Cox' spontane emotie (onder meer tijdens een totale zonsverduistering in Indië) komen op die manier bijzonder sterk over.

Wie vijf afleveringen lang aan 's mans lippen gekluisterd blijft, bouwt bovendien een band op met de wetenschapper en leeft steeds meer mee. Cox heeft daarnaast ook gevoel voor humor, een constante die haar doorwerking vindt in zowel de muziek als de vinnige montage. Zelfs de afzonderlijke titels van de afleveringen, die verwijzen naar filmklassiekers van onder meer Spielberg (‘Empire of the sun'), Malick (‘The thin red line') of Scott (‘Alien'), getuigen van een spitsvondigheid die ‘Wonders of the solar system' op nóg een vlak uittilt boven de gemiddelde documentaire.

De ongetwijfeld gigantische budgetten, de prachtige computeranimaties en de grote hoeveelheden tijd en energie die in deze serie gekropen zijn, hebben dus absoluut hun vruchten afgeworpen. Los van enkele schoonheidsfoutjes, zal iedereen met een basisinteresse voor de wetenschappen hiermee in de wolken zijn.

 

Aangekondigd op de dvd-hoes als de nieuwe prestigieuze BBC-serie in het verlengde van ‘Planet earth' en ‘Life', moet ‘Wonders of the solar system' meteen concurreren met de meest opzienbarende natuurdocumentaires van de laatste jaren.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Paul Olding, Gideon Bradshaw, Chris Holt, Michael Lachmann
Acteur: Brian Cox
Jaar:
2010
Speelduur:
290 min.

2 Disc Edition

Staat op zichzelf

Extra's heeft deze tweedelige dvd niet, maar na bijna vijf uur is iedereen zowat verzadigd. Toemaatjes zouden dus een overbodige luxe geweest zijn.

Titel: Wonders of the solar system
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
4:3

Reageer