Wonder Woman

'Wonder Woman' is de jarenlang aangekondigde verfilming van de gelijknamige DC-stripsreeks. In de jaren 70 was er een succesvolle televisieserie, maar daarna bleef de film jarenlang in development hell steken. Na onsuccesvolle verfilmingen van andere vrouwelijke stripfiguren zoals o.a. 'Catwoman' en 'Electra' besloot Hollywood immers dat hier geen publiek voor was (los van de erbarmelijke kwaliteit van voorgenoemde films), maar in die trend komt met 'Wonder Woman' nu eindelijk verandering.

Wat begint in het heden door Wonder Woman kort te linken aan Wayne Enterprise, de Batman-films, en de rest van het DC Universum, ontwikkelt zich daarna als een lange flashback waarin Wonder Womans origine uit de doeken wordt gedaan. So far, so redelijk typisch voor een superheldenfilm. Wonder Woman, of Diana voor de vrienden, is de dochter van de koningin van de Amazones, mythologische wezens geschapen door Oppergod Zeus om de invloed van Ares, de God van de oorlog, over de mensheid af te zwakken. De film speelt zich vooral af tijdens WO II, wanneer Ares nog duidelijk volop de plak zwaaide. Diana (rol van de Israëlische Gal Gadot) is opgegroeid op een mysterieus afgelegen eiland, maar eenmaal ze hoort van de perikelen op de bewoonde wereld, besluit ze dat het haar taak is om Ares voor eens en voor altijd te verslaan.

Regisseur Patty Jenkins voelde zich geroepen om na het Oscar winnende Charlize Theron vehikel 'Monster', ook het verhaal van deze sterke vrouw te vertellen. In haar aanpak maakt ze de slimme keuze om af te wijken van de DC norm die lijkt te verplichten alles met pathologisch veel serieux te vertellen. Vooral de interactie tussen Diana en haar love interest Steve Trevor (rol van Chris Pine) en diens excentrieke vriendenkring brengen enige luchtigheid in het geheel. Ook de positionering van Diana als vrijgevochten amazone in het nog heel erg gendergescheiden Groot-Brittannië van de jaren 40 is interessant en soms komisch. Jenkins weet bovendien de touwtjes goed in handen te houden, waardoor Wonder Woman geloofwaardig blijft, in tegenstelling tot bovengenoemde 'Catwoman'. De acteerprestaties van Gadot en Pine en hun interactie geven het geheel tot slot een hart.

Los daarvan is 'Wonder Woman' natuurlijk wel een eerder standaard stripverfilming: Diana moet tegen een zwak uitgewerkte bad guy vechten, bombast en explosies volgen, the end. Zeker naar het einde toe valt op dat Zack Snyder, de man achter o.a. 'Man of steel' en 'Batman v Superman' mee aan het script schreef en tussen de producenten zat. Maar al bij al heeft Patty Jenkins haar 'Wonder Woman' voor diens meest negatieve invloeden kunnen behoeden. 'Wonder Woman' is een superheldenfilm met een hart en een interessant en geloofwaardig vrouwelijk hoofdpersonage (ondanks wat James Cameron tegenwoordig in de pers blijft verkondigen over zijn vrouwelijke heldin Sarah Connor). Hopelijk trekt Hollywood de juiste lessen.

'Wonder Woman' is de jarenlang aangekondigde verfilming van de gelijknamige DC-stripsreeks. In de jaren 70 was er een succesvolle televisieserie, maar daarna bleef de film jarenlang in development hell steken.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
135 min.

1 Disc

Wonder Woman

Het schijfje bevat welgeteld één extra: 'A directors vision: Diana in the modern world'. Tijdens dit 4min. 29 durende filmpje krijgen we uitleg over de periode waarin de film zich afspeelt en de man-vrouw relaties in dit tijdperk dat ook de Suffragette-beweging introduceerde. Het resultaat is een niet interessant, kort promopraatje.

Titel: Wonder Woman
Jaar:
2017

Reageer