Winter's bone

'Rauw, hees en teder'

Samen met 'Le quattro volte' een van de betere films op het Filmfestival van Gent 2011 (al zal over die eerste wel meer discussie zijn). Dat is heel erg kort samengevat wat we van 'Winter's bone' vinden, een rauw verhaal dat ons naar een Amerikaans niemandsland voert waar outlaws nog altijd een belangrijke rol spelen.

We vinden er de zeventienjarige Ree (ontdekking Jennifer Lawrence) die voor haar mentaal zieke moeder en jonger broertje en zusje moet zorgen. Geld is er niet, eten amper. Nog een geluk dat de buren hen af en toe wat toesteken. Oja, en paps is gaan lopen. Voor het gerecht dan nog wel, want hij is een notoire drugsdealer die voor de rechtbank moet verschijnen. Doet hij dat niet, dan worden Ree en familie hun huis - zowat het enige bezit - uitgezet ...

'Winter's bone' is een donkere film die sterk doet denken aan een documentaire van Julien Nitzberg, 'The wild and wonderful Whites of West Virginia'. Over - jawel - een bende echte outlaws die nog altijd voor angst in de harten van menige doodnormale burgers zorgt. Ook hier lijkt de politie niet echt veel te zeggen te hebben, is de wil van de outlaws bijna wet. Je hebt ze dus best aan je zijde, maar zelfs al ben je één van hen, dan nog blijkt dat niet eenvoudig. Het is voor Ree extra hels om haar vader terug te vinden, omdat er een omerta heerst over zijn afwezigheid. Dat ze die omerta probeert onderuit te halen, wordt haar niet in dank afgenomen. Integendeel.

'Winter's bone' pakt je hard. Je voelt de wanhoop van Ree, de resoluutheid in haar daden, de bittere smaak van haar armoede en zware verantwoordelijk als nog niet eens volwassene. Ook voor situatieschets trok regisseur Debra Granik tijd uit, tot scènes met het villen en gutten van pas geschoten eekhoorns toe.

Rauw, hees en teder, dat zet the scene. Zo is het verhaal, zo zijn de acteerprestaties van Lawrence en onder anderen ook John Hawkes (die je misschien wel kent van de geweldige tv-reeks 'Deadwood'), zo is het camerawerk, zo is de film. Aanrader.

Samen met 'Le quattro volte' een van de betere films op het Filmfestival van Gent 2011 (al zal over die eerste wel meer discussie zijn).

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Debra Grenik
Acteur: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Kevin Breznahan, Dale Dickey, Garret Dillahunt, Shelley Waggener, Lauren Sweetser
Jaar:
2010
Speelduur:
100 min.

1-disc

Afkooksel

Naast de obligate trailer heeft de dvd van 'Winter's bone' nog wel wat meer te bieden. 'Hardscrabble elegy' is een super 8 filmpje van Richard Sandler. In een montage van net geen drie minuten zien zien we natuurbeelden die qua sfeer aansluiten bij de film en waaronder een nummer uit de soundtrack van Winter's Bone geplakt is. Geen hoogstaande kunst, wel een charmant filmpje. Er zijn ook ruim twaalf minuten deleted scenes toegevoegd aan de dvd. We zien onder andere een alternatieve generiek en een grotscène die wel voorkomt in het boek maar het niet gehaald heeft in de uiteindelijke montage van de film. Het derde extraatje, de making of, is ook niet uitermate boeiend en net iets te lang om uit te kijken. We krijgen in ieder geval niet de indruk dat het er extreem vrolijk of uitbundig aan toe ging op de set. De making of is op dezelfde manier gefilmd als de film zelf en levert dus dezelfde rauwe, hese en tedere beelden op. Maar al bij al dus matige extra's die zeker niet kunnen tippen aan het niveau van de film zelf.

Titel: Winter's bone
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands, Frans
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer