Watchmen: the complete motion comic

'Stripverhaal in beweging'

De bioscoopversie was een moedige poging van regisseur Zack Snyder om de baanbrekende graphic novel van Alan Moore over een groepje gedesintegreerde superhelden om te toveren naar het witte doek. Een gebrek aan coherentie en diepgang zorgde er echter voor dat de film veeleer aan de oppervlakte bleef steken, zonder ooit de complexiteit en maatschappelijke subversiviteit van het origineel te benaderen. De veelheid aan personages en intriges bleken achteraf gezien niet echt opgewassen te zijn tegen de beperkingen van het filmmedium (niet in het minst de relatief geringe speelduur).

'Watchmen: the complete motion comic', die voordien reeds te bewonderen was op iTunes als een reeks van webisodes (in een poging om de 'Watchmen'-franchise verder aan te wakkeren) en nu op DVD is uitgebracht, heeft dan ook dit grote voordeel dat het niet te lijden heeft onder deze gebreken. Zoals de titel doet vermoeden, worden alle twaalf oorspronkelijke episodes - van de moord op The Comedian tot de daaropvolgende whodunit door de ogen van Rorschach en de apocalyptische doemfinale - verwerkt in een gelijk aantal corresponderende afleveringen van telkens 25 minuten. De hersenspinsels van Alan Moore, de illustraties van Dave Gibbons, zelfs de tekstballonnetjes worden vrijwel onaangetast gelaten, waardoor je deze bewerking zeker niet kan verwijten nalatig te zijn ten opzichte van het bronmateriaal.

De vraag die zich opdringt, is dan ook eerder tegengesteld aan bovengenoemde kritiek en vertaalt zich als volgt: welke meerwaarde biedt nu een dergelijke nauwgezette bewerking? Het antwoord schuilt in de toevoeging van filmische elementen. In de eerste plaats is er de illusie van beweging en diepte, die wordt opgeroepen door de geanimeerde en digitale behandeling van de originele tekeningen (vandaar de naam motion comic). Dit heeft ook als algeheel effect dat de personages lijken los te komen van elkaar en van de achtergrond. Daarnaast is er de begeleidende voice-over. Tom Stechschulte, die alle personages voor zijn rekening nam - inclusief de vrouwen - is aanvankelijk een ietwat bedenkelijke en onwennige keuze, maar naarmate het verhaal vordert, weet zijn diepe, licht ironische stem je mee te sleuren in het cynische universum van Moore en vergeet je dat alle karakters door één persoon werden gedaan.

Kortom, hoewel 'The complete motion comic' zeker een innovatieve manier is om het verhaal op een originele wijze na te vertellen, kan je jezelf de vraag stellen - gezien de vrij letterlijke vertaling - of het niet beter is om zelf eerst de comic te lezen.

De bioscoopversie was een moedige poging van regisseur Zack Snyder om de baanbrekende graphic novel van Alan Moore over een groepje gedesintegreerde superhelden om te toveren naar het witte doek.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Jake Strider Hughes
Acteur: Tom Stechschulte
Jaar:
2008
Speelduur:
325 min.

2-disc

Voer voor fans

De 2-disc uitgave wordt vergezeld van twee korte documentaires. In 'Watchmen video journal: Dave Gibbons' bespreekt medebedenker en illustrator Gibbons in een drietal minuten de getrouwheid van de filmversie. De tweede en meer interessantere kortfilm 'Watchmen: creating the motion comics' schenkt aandacht aan het creatieproces achter de schermen en laat zien hoe de verschillende componenten van de originele tekeningen (panels), onder supervisie van Gibbons, werden uiteengehaald en weer bijeengebracht om de illusie van beweging te verkrijgen.

Titel: Watchmen: the complete motion comic
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 2.0
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer