War dogs

'Het slagveld een goudmijn'

U dacht dat oorlogen over ideologieën gingen? Think again. Elk slagveld is een goudmijn, ieder bewapend conflict een toneel in de coulissen waarvan er grof geld wordt verdiend. Voor zover er op de spreekwoordelijke bühne al regels zijn, dan komen die in de achterliggende industrie volledig te vervagen. Zelfs de overheid knijpt graag een oogje dicht voor wat de herkomst van het eigen wapenarsenaal betreft. Zolang het niet te veel kost, zolang het georganiseerd bedrog goed genoeg in elkaar steekt en zolang de hoge pieten hun handen niet vuil moeten maken, kan zelfs een staatsvijand het leger van uitrusting voorzien. Het is hypocrisie, tot het uiterste gedreven. Todd Phillips maakte er een uitstekende film over. Verpakt als een komedie, is ‘War dogs’ een scherpe analyse van de wetteloosheid die de wapenhandel dicteert.

Op papier lijkt Philips niet meteen de uitgelezen figuur om een maatschappijkritische film te maken gebaseerd op waargebeurde feiten. Met ‘The Hangover’-trilogie en blockbusters als ‘Due date’ en ‘Starsky & Hutch’ op zijn palmares, was de regisseur tot voor kort immers iemand die het publiek zonder slag of stoot bediende, een figuur die zich principieel niet in moreel vaarwater begaf. Met ‘War dogs’ komt daar nu verandering in, zij het dat het entertainmentgehalte van zijn vorige films bewaard blijft. Deze film laat zich evengoed bekijken als een (weliswaar grimmige) komedie, zij het met duidelijke vraagtekens over de Amerikaanse bewindvoering. Dat alles onder een geestig-lichtvoetige laag vernis, waaraan de film de nodige vaart ontleent.

Het was een artikel in het magazine Rolling Stone dat aanleiding vormde tot een verfilming. In die bewuste tekst werd het verhaal van David Packouz en Efraim Diveroli uit de doeken gedaan, twee twintigers die dankzij de Amerikaanse inmeningen overzees smoorrijk werden. Meer concreet leverden ze wapens in Irak en Afghanistan op vraag van de overheid. Die gaf de private markt via een openbare website immers de kans om tegen competitieve prijzen in bulk materiaal aan het leger te verkopen. Dat aan bodemprijzen een reukje hing, werd gemakshalve over het hoofd gezien. Zolang men niet te diep moest graaien in de staatskas stelde men immers geen al te moeilijke vragen. Voor Packouz en Diveroli was het kwestie van opportuniteiten uit te buiten, met gangsters in zee te gaan en ondertussen meer geld te verdienen dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen. Tot op het noodlottige moment dat hebzucht boven water komt.

Voor wie tot dusver vol ongeloof zat te lezen: de film is minstens even ongelofelijk. Packouz en Diveroli die apestoned een deal van 300 miljoen dollar binnenhalen na ‘gereviseerd’ te zijn door een team van hoogwaardigheidsbekleders: het is hoe Philips laat zien dat overheidsfunctionarissen stekeblind wilden blijven voor het amateurisme van dit duo. Aan dat spoor koppelt de regisseur overigens het verhaal van twee boezemvrienden, en hoe een van hen gebukt gaat onder een verwarrende mix van bewondering voor zijn kameraad, de ethische implicaties van de wapenhandel en de luchtbel waarin hij zijn gezin probeert af te schermen. Dat alles verschijnt echter slechts in de kantlijn van een bijzonder onderhoudende prent.

Het script is vinnig, de regie blits en de plot prettig gestoord. De chemie tussen Miles Teller en Jonah Hill doet de rest. Of nee, toch niet. Ana de Armas, een actrice die niet veel meer dan haar présence nodig heeft om van het scherm af te spatten, maakt het plaatje compleet. Dus? Knal! Een knaller.

U dacht dat oorlogen over ideologieën gingen? Think again. Elk slagveld is een goudmijn, ieder bewapend conflict een toneel in de coulissen waarvan er grof geld wordt verdiend.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regie: Todd Phillips
Met o.a.: Miles Teller, Jonah Hill , Ana de Armas

1 Disc

War dogs (dvd)
Taart als toemaat

Weg met de traditionele extra's! De dvd van 'War dogs' bevat de ultieme bonus voor wie door de film stevig wakker werd geschud. 'Pentagon pie', zoals het fantastische toemaatje heet, is een pastiche die excellent aansluit bij de boodschap die regisseur Todd Phillips heeft willen overbrengen. Choquerend en hilarisch in een wel erg bijzondere (en ja, zelfs kindvriendelijke!) cocktail. Alleszins reden genoeg om een exemplaar in huis te halen.

Taart als toemaat
Titel: War dogs

Reageer