Wanted

'Assassinator'

Op 16 juli werd de nieuwe film van de nog redelijk onbekende Kazachse regisseur Timur Bekmambetov in de Belgische cinemacomplexen gereleaset. Misschien doet deze naam niet direct een belletje rinkelen, maar de acteurs doen dat zeker wél: opkomend (en misschien al wel bevestigd) talent James McAvoy, vooral bekend van kaskrakers als ‘Atonement’ en ‘The last king of Scotland’, Angelina Jolie, ook wel Lara Croft in een ander leven, en ouderdomsdeken Morgan Freeman. Deze topcast aangevuld met een verhaallijn in elkaar gebokst door de makers van ‘2 fast 2 furious’ moet gewoon een spetterende film opleveren.

Wanneer de baas van een bende huurmoordenaars contact legt met Wesley Allan Gibson (McAvoy), een depressieve kantoorbediende en hem vertelt dat zijn vader een huurdoder was die onlangs vermoord werd, besluit Wesley zijn leven in eigen handen te nemen en ook een professionele assassinator te worden. Al snel blijkt dat hij een waar talent is en hij wordt toegelaten tot het geheime gezelschap, waar hij besluit wraak te nemen om zijn vaders dood. Wesley raakt binnen de kortste keren helemaal in de macht van de clan en van Sloan, de baas (Freeman). Samen met zijn ‘collega’ Fox (Jolie) gaat hij op zoek naar de moordenaar van zijn vader.

Spektakel is er vanaf het begin, rondzoevende kogels en spectaculair gefilmde schietscènes volgen elkaar razendsnel op. Alleen moeten we ook vaststellen dat de beginscène totaal niet past bij de rest van de film. Onmogelijke achtervolgingen en schietgevechten, tot daar aan toe, maar een rondzwevende huurmoordenaar is er echt wel over. Jammer, want voor de rest heeft ‘Wanted’ een vrij hoog geloofwaardigheidsgehalte. Ook mag gezegd worden dat de prent knap gefilmd is en dat de slowmotionscènes beklijvend zijn.

Na ‘Tomb raider’ en ‘Mr. & Mrs. Smith’ is ‘Wanted’ opnieuw een actiefilm voor Angelina Jolie. Fox is geen erg complex personage om te vertolken, maar ze doet het verre van slecht. De prestatie van James McAvoy is deze keer eerder matig te noemen. Morgan Freeman vertolkt Sloan in zijn typische stijl: strak maar goed. Een sterk script, grote namen en een knap in beeld gebrachte en gemonteerde film zijn de belangrijkste pluspunten van ‘Wanted’. Een slechte start en eerder matige acteerprestaties temperen dit enthousiasme. Kort gesteld: een middenmoter die het goed zal doen aan de kassa, maar niet zal kunnen opboksen tegen de echt grote zomerkaskrakers.

Op 16 juli werd de nieuwe film van de nog redelijk onbekende Kazachse regisseur Timur Bekmambetov in de Belgische cinemacomplexen gereleaset.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Timur Bekmambetov
Acteur: Morgan Freeman, James McAvoy, Angelina Jolie
Jaar:
2008
Speelduur:
110 min.

2 disc special edition

Te veel voor een schijfje

Laten we dit maar al meteen meegeven: de 'two disc special edition'-uitgave maakt zijn naam meer dan waar. Het speciale begint zelfs al bij het design van de doos. De steel case is immers voorzien van een kogelgat.

Binnenin vinden we twee schijfjes: eentje met de film en een bonus disk. Maar omdat er blijkbaar niet genoeg plaats was voor alle extra's op die laatste werden de behind the scenes over de set en de wagens aan de filmdisk toegevoegd.

Op de bonus disk zelf kunnen we kiezen uit maar liefst elf verschillende onderdelen. Daartoe behoren onder andere de bijna verplichte verlengde scènes en een kijk op wat zich achter de schermen van de special effects-afdeling afspeelt. Dat levert een leuk weetje op: regisseur Bekmambetov was voorstander om zoveel mogelijk effecten (onploffingen etc.) tijdens de opname zelf weer te geven, waardoor de acteurs zich veel makkelijker konden inleven en het geheel echter moest lijken. Het cgi-aandeel is voor een film van dit kaliber dus relatief klein.

Ook de fans van de stripboeken waarop de film gebaseerd is, worden niet over het hoofd gezien. Naast uitleg van de auteur over het ontstaan van de comics worden bepaalde scènes uit de film ook getoond aan de hand van animaties op basis van de originele tekeningen.

Deze uitgave besteedt ook genoeg aandacht aan de videogame 'Wanted: weapons of fate'. Naast een flyer in de doos is er een korte docu over de ontwikkeling van het spel op de bonus disk aanwezig. Maar wat veel leuker is: via verschillende easter eggs kan je cheats vinden voor het spel.

Voor één verborgen egg moet ook een speciale code ingegeven worden, waarna een extra videofragment beschikbaar wordt. Voor wie dat wil zien, zit er niets anders op dan de 8-cijferige code te kraken.

Titel: Wanted
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Zweeds, Spaans, Duits, Italiaans, Deens, Hebreeuws, Fins, Portugees, Noors, Arabish, IJslands, Grieks, Pools, Tjechisch
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer

Meest recent