Venom

Tom Hardy in z'n nieuwe alter ego

De clichématige gekke wetenschapper en multimiljonair Carlton Drake (Riz Ahmed) creëert zonder het goed te beseffen een monster. Hij haalt een symbioot vanuit de ruimte naar de aarde om er op te experimenteren. Al snel blijkt dat zijn bedoelingen niet zo nobel zijn als hij laat uitschijnen naar de buitenwereld. Journalist Eddie Brock (Tom Hardy) komt hem op het spoor. Hij blijkt tevens de ideale gastheer te zijn voor het buitenaardse wezen, genaamd Venom.

Venom werd in 1988 geïntroduceerd in de stripverhalen van Marvel, waarin hij steevast verbonden is aan het Spiderman-universum. Op het grote scherm zagen we de symbioot dan ook voor het eerst opduiken in Spiderman 3. Zoveel jaar later krijgt Venom zijn eerste eigen film.

De rechten zijn in handen van Sony, dat natuurlijk maar al te graag op de kar van Marvel Studios wil mee springen. Alleen heeft Kevin Feige de lat wél heel hoog gelegd. Een standaard waar Venom absoluut niet over geraakt. Venom kan niet rekenen op het schrijvers-team van Kevin Feige, maar moet het stellen met die van Sony, die destijds 25 miljoen euro te veel geld vond om het complete Marvel Universum op te kopen (De laatste film alleen al bracht zo’n 2 miljard euro op).

Het grootste probleem van de film is dat er te weinig tijd aan het plot besteed is, of althans zo komt het over. In beide gevallen is dat vrij dramatisch voor een film. Conventionele plotwendingen, ex-machina’s en twisten die je van mijlenver ziet aankomen. Kortom, het komt precies altijd allemaal heel goed uit voor Eddie Brock. Ook het feit dat er goedkope geluidseffecten gebruikt zijn en dat de makers kozen om geen bloed van het scherm te laten spatten, doen alvast geen goed aan de film. Een monster als Venom dat zijn vlijmscherpe tanden in een vijand zet, daarbij verwachten we toch op z’n minst een klein beetje goorheid.

En toch verdient deze film meer krediet dan hij van de meeste recensenten krijgt. Toegegeven, de meerwaardezoeker die meer geniet van een Roemeense lowbudgetfilm in zwart-wit met een oorlogsverhaal… die moet er niet aan beginnen. Maar, heeft die überhaupt interesse in superheldenfilms of actiefilms in het algemeen? Venom is geschreven en geregisseerd voor fans van het actiegenre en dat doet het dan wel weer zeer goed. Een combinatie van gevechten, adrenaline, opoffering en komedie, Venom heeft het allemaal. De film is verre van perfect, maar de doorsnee liefhebber zal er gegarandeerd veel plezier aan beleven.

Ook Tom Hardy blijkt een godsgeschenk voor de film te zijn. Hardy speelt een ongelofelijk goede Eddie Brock en tilt het niveau van de film omhoog. De komische scènes tussen Venom en hem zorgen voor verschillende hoogtepunten in de film. Het is dan ook dubbel jammer dat we tot halfweg de film moeten wachten op deze geniale conversaties. Qua tempo mocht het allemaal toch net iets sneller gaan.

Kortom, wie wil genieten van een amusante actiekomedie met een geniale Tom Hardy in de hoofdrol zal er niet bedrogen uitkomen.

Details Nu in de zalen
Auteur, Acteur, Regisseur: Ruben Fleischer, Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed
Jaar:
2018
Speelduur:
112 min.