Vantage point

'Amerikaans patriottisme in het kwadraat'

'Vantage point' is niet alleen de titel van het dEUS-album dat volgende maand verschijnt, het is ook een actiethriller van Pete Travis die dezer dagen in de zalen te zien is. Stel je voor: de Amerikaanse president wordt in Salamanca, Spanje doodgeschoten op het moment dat daar een grote diplomatieke doorbraak in de oorlog tegen het terrorisme is gepland. De minuten voor en na die aanslag worden keer op keer herbekeken, telkens vanuit een ander standpunt. Eerst volgen we de regisseur van de nieuwszender GNN, daarna een bodyguard van de president, een toerist, een terrorist... Zoiets kan interessant en spannend worden, omdat je zo beetje bij beetje meer informatie krijgt die moet leiden tot de ware toedracht van de feiten. Maar als je het voor de zesde keer twaalf uur hoort worden in Salamanca en je voor de zesde keer diezelfde kogels ziet vliegen, hoop je dat de film snel gedaan is. Er zit wel wat suspens in de film, doordat de puzzelstukken van de oplossing erg traag vrijgegeven worden, maar een hersenbreker is is de film allerminst.

De onderliggende doelen van 'Vantage point' liggen er nogal vingerdik op. Enerzijds wordt duidelijk gemaakt dat het terrorisme overal zit, tot dicht in de buurt van de president zelf, waardoor het een reëel gevaar vormt voor de wereldvrede. En anderzijds wordt bewezen dat de Amerikaanse overheid echt wel heel veel doet om 'de goeden' - zijzelf, dus - te beschermen. Resultaat: het complot van de terroristen dat de Amerikaanse president kan verschalken moet samengeperst worden in een film van 90 minuten (en dus eigenlijk in een kwartier dat telkens herhaald wordt). Hierdoor wordt alles veel te hard een kwestie van toeval. De tien personages die van belang zijn, zien veel te toevallig elkaars cruciale acties, terwijl ze mekaar dikwijls niet eens kennen en zich op een bomvolle Plaza Mayor bevinden.

Allemaal nogal ongeloofwaardig, als je het ons vraagt. Zeker wanneer duidelijk wordt hoe ultratypisch de karakters zijn uitgewerkt. Geen enkel personage bevat zowel goede als slechte eigenschappen. Je hebt aan Amerikaanse zijde enkel helden die goede bedoelingen hebben, terwijl de terroristen niet wakker liggen van een dode meer of minder. Als de president dan ook nog eens expliciet niet kiest voor geweld, want hij wil diplomatie een kans geven, lacht de halve zaal luidop: 'Yeah right!' Enfin, een ideale campagnefilm voor een partij die van de war on terror een verkiezingsthema wil maken. De film weekt bij de modale Amerikaan allicht ook wel wat emoties los, zeker wanneer de onschuld van een klein meisje wordt gebruikt of een getuige van de aanslag naar zijn familie thuis belt.

Een echte thriller kunnen we de film dus niet noemen, maar de film staat gecatalogiseerd als actiethriller. Ook wat het actiegedeelte betreft, worden we niet echt verwend. Telkens wordt een stukje van de finale achtervolging getoond, die op het allereinde à la 'Italian job' buiten proportie eindigt. Nu, we moeten niet meewarig doen over dit soort scènes, ze blijven spannend, ook al is de afloop ervan niet belangrijk. En dus al bij al was dit het enige deel dat nog wel te pruimen viel.

'Vantage point' is een vette brok Amerikaans patriottisme met een kwakje geweld. Niet meteen iets dat ons zal bijblijven.

'Vantage point' is niet alleen de titel van het dEUS-album dat volgende maand verschijnt, het is ook een actiethriller van Pete Travis die dezer dagen in de zalen te zien is.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Pete Travis
Acteur: Matthew Fox, Dennis Quaid, Forest Whitaker, Bruce McGill, Edgar Ramirez, Saïd Taghmaoui, Ayelet Zurer
Jaar:
2008
Speelduur:
90 min.

1-disc

Weinig toegevoegde waarde

Naast de gebruikelijke trailers ('Hancock', '21' en 'Made of honour') en het audiocommentaar van regisseur Pete Travis vinden we ook twee documentaires op deze dvd.

De eerste, 'Vantage point: an inside perspective', moet doorgaan voor een behind-the-scenes-docu, maar slaagt eerlijk gezegd niet in die opzet. Er wordt wel veel verteld, maar niets wat echt als extra beschouwd kan worden. Het enige wat we ervan zullen onthouden is dat de film slechts voor een klein deeltje in Spanje is opgenomen en de rest in Mexico City.

In de tweede documentaire, 'Plotting an assassination', wordt de scriptschrijver aan het woord gelaten. Ook hij kan helaas maar weinig bijdragen: verder dan enkele fletse beschrijvingen van de verschillende personages komt hij niet.

De laatste extra is wel leuk. Na een korte inleiding van de regisseur zien we een verwijderde scène. Jammer dat die maar 36 seconden duurt, maar toch goed genoeg voor een derde ster.

Titel: Vantage point
Jaar:
2008
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Hongaars
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Hongaars Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer