The twilight saga: new moon

'Twilight in de schermzone'

Zelden zoveel vrouwen overstag zien gaan voor een vampier als voor Edward Cullen. Maar helaas, hij heeft al een grote liefde: de mooie Bella Swan. Spijtig genoeg is zij een mens. En toch wil hij geen vampier van haar maken. Nochtans haar wens, want anders wordt ze later oud en lelijk naast een Edward die eeuwig jong en sexy zal blijven. Die Edward durft zijn geliefde Bella zelfs amper te kussen uit schrik de controle te verliezen en haar te bijten. (Ook zelden zoveel reclame gezien voor seksuele onthouding.) Geen ideale relatie dus.

Als je het momenteel in Keulen hoort donderen, dan heb je dé hype van het najaar gemist. Het tweede deel van de 'Twilight'-serie is verfilmd en te oordelen naar het succes van de vorige film en de boeken, belooft ‘New moon’ een gigantische bioscoophit te worden. Waarom? Het gaat over een onmogelijke liefde tussen star-crossed lovers, zoals Romeo en Julia, en dat is meteen ook de rode draad in ‘New moon’.

Bella (Kristen Stewart) en Edward (Robert Pattinson) zijn nu een koppel, maar tijdens een feestje snijdt Bella zich en haar bloed maakt heel het gezin Cullen dorstig. Edward beseft dat hij Bella niet altijd zal kunnen beschermen en maakt het uit. Bella kwijnt uiteraard weg maar klimt langzaam uit haar depressie dankzij haar vriend Jacob (Taylor Lautner). Tot die plots erg vreemd gaat doen: hij heeft blijkbaar een geheim dat hij niet wil delen, 'om haar te beschermen'. Geeuw! Hebben we zoiets al niet gezien in de eerste film?

Na een veel te langdradig middenstuk waarin de relatie tussen Bella en Jacob wordt uitgediept, verschijnt Edward opnieuw op het toneel. Daardoor komt er weer wat vaart en actie in het verhaal, want let’s face it: het succes van 'Twilight' is Bella én Edward. Zijn lange afwezigheid is dan ook dé grootste zwakte van ‘New moon’. Als Pattinson en Stewart samen op het scherm te zien zijn, spat de chemie ervan af.

Kristen Stewart levert trouwens mooi werk als Bella. Een treurige tiener kan snel een cliché worden, maar Stewart gaat nooit in overdrive. De actiescènes zijn, net zoals in de eerste 'Twilight', visueel adembenemend. De special effects vallen amper op, wat niet altijd even simpel moet geweest zijn. Hoogtepunt is een achtervolging van een vampier door enorme wolven. Alles klopt: het versnellen en vertragen van de actie, de camerastandpunten, de muziek.

Het lijkt erop dat 'New moon' eerder een proloog is voor de derde 'Twilight', ‘Eclipse’, dan een volwaardig tweede deel van de saga.  Een paar intrigerende personages die zijn voorgesteld, zoals bijvoorbeeld Jane (Dakota Fanning) zullen dan (2010) ongetwijfeld een grotere rol spelen. En uiteraard blijven we benieuwd naar Edward en Bella. Zullen ze ooit volledig de controle kunnen verliezen?

Zelden zoveel vrouwen overstag zien gaan voor een vampier als voor Edward Cullen. Maar helaas, hij heeft al een grote liefde: de mooie Bella Swan. Spijtig genoeg is zij een mens. En toch wil hij geen vampier van haar maken.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Chris Weitz
Acteur: Kirsten Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Dakota Fanning
Jaar:
2009
Speelduur:
130 min.

2-Disc Special Edition

Verdrink in de extra's

'The twilight saga: New moon' verschijnt meteen in een speciale editie met twee dvd's. De speciale editie van Twilight was al om in te bijten, deze van 'New moon' doet er niet voor onder.

Op de eerste dvd vinden we de film met een commentaartrack van regisseur Chris Weitz en monteur Peter Lambert. Als enige andere extra op dit schijfje is er de trailer van 'Remember me' met Robert 'Edward' Pattinson, die ook op een poster staat in het dvd-doosje.

Op de tweede dvd staat een hele boterham aan extra's: drie verschillende trailers en de making of 'The journey continues' van 65 minuten.

In 'Team Edward vs Team Jacob' (7 minuten) vertellen de fans, cast en crew over het verschil tussen en de aantrekkingskracht van de twee personages. In 'Introducing the wolfpack' (9 minuten) komen de weerwolven aan het woord en in 'The Volturi coven' (2 minuten) de vampieren. 'Becoming Jacob' (5 minuten) toont je de transformatie van acteur Taylor Lautner van jongen tot weerwolf en je krijgt al een sneak peak achter de schermen van 'The twilight saga: Eclipse', het derde deel van de reeks.

'Edward goes to Italy' (7 minuten) gaat over de opnames in Montepulciano: het dorp dat voor Volterra uit de film staat, er zijn ook 11 deleted en 12 extended scenes met een introductie van regisseur Chris Weitz, interviews met cast en crew die je elk apart kan bekijken.

De minidocumentaire 'Fandimonium' (12 minuten) probeert het Twilight-fenomeen uit te leggen, in 'The beat goes on' (11 minuten) leggen de artiesten zelf uit hoe ze op de 'New moon'-soundtrack beland zijn. Voorts ook videoclips van Muse, Death Cab For Cutie, Anya Marina en Mutemath en als laatste kun je in 'Storyboards to screen' verschillende scènes vergelijkend bekijken met de storyboards.

Net zoals bij de speciale editie van 'Twilight' kunnen we alleen maar opmerken dat geen van de extra's ondertiteld zijn. Veel kijk- en luisterplezier!

Titel: The twilight saga: new moon
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels DTS 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer