The Twilight saga: eclipse

'Een beetje meer actie, graag!'

Sinds de films van ‘The twilight saga', naar de boeken van Stephenie Meyer, in de cinemazalen te zien zijn, zijn vampiers weer helemaal hip. Wie vreest er nog die bloeddorstige monsters met de scherpe hoektanden sinds Edward Cullen bekend is? Juist ja, erg weinig mensen.

In de 'Twilight'-films leren we Edward kennen als een gevoelige jongeman, die smoorverliefd is op de mooie Bella Swan. Maar hij is niet de enige, want ook de weerwolf Jacob is gek van Bella. En Bella zelf, die weet het allemaal niet zo goed.

Alsof al die liefdesperikelen hen nog niet genoeg kopzorgen bezorgen, moeten de vampiers en weerwolven zich ook nog eens bezighouden met een opkomend leger ‘nieuwelingen'. Dat zijn nieuwe vampieren, die nog ontzettend bloeddorstig en dus een echt gevaar voor de maatschappij zijn. Een samenwerking tussen de Cullens en de weerwolven lijkt dan ook onontbeerlijk om het leger tegen te houden. Maar die samenwerking verloopt, mede door de rivaliteit tussen Edward en Jacob, niet altijd over rozen...

Voer genoeg voor een spannende film dus. En dat klopt deels. De rivaliteit tussen de twee jongemannen levert soms niet alleen gespannen, maar ook best grappige momenten op. Zoals wanneer Edward zich luidop afvraagt of Jacob, die net als de andere weerwolven bijna altijd in zijn bloot bovenlijf te zien is, een t-shirt heeft. Of wanneer Jacob aan Edward zegt dat hij er beter in zou slagen om Bella op te warmen, omdat iedereen toch weet dat hij heel wat heter is.

Jammer genoeg zijn niet alle dialogen even scherp en wordt er bij momenten wat te veel gepraat. Ja, Edward houdt heel veel van Bella, en zij ook van hem, maar dat hoeven ze van ons echt niet in allerlei bewoordingen uit te leggen. En dat Bella twijfelt wie ze moet kiezen, hadden we na vijf minuten ook wel door. Twijfelen deed ze al in de tweede film.

Gelukkig krijgt ‘Eclipse' een beetje meer vaart eenmaal we dichter bij de ontknoping van de film komen. Het komt tot een ultiem gevecht tussen het nieuwelingenleger enerzijds en de Cullens en de weerwolven anderzijds. En wanneer de Volturi er zich mee komen moeien, is het hek helemaal van de dam. Dat is wél spannend en bovendien scherp in beeld gebracht. Er hadden wat ons betreft gerust wat meer van dat soort scènes mogen zijn. Nu borduurt ‘Eclipse' net iets te vaak voort op wat we al te zien kregen in 'Twilight' of ‘New moon'.

Billy Burke levert een goede bijdrage als Bella's vader Charlie, hoewel hij eigenlijk slechts een bijrol vertolkt. Ook Kirsten Stewart speelt haar rol als twijfelende tiener goed en het haantjesgedrag tussen Edward en Jacob wordt degelijk gespeeld door respectievelijk Robert Pattinson en Taylor Lautner. Al moeten we erbij zeggen dat het er bij momenten wel iets te dik opligt. Edward is soms wat te romantisch, Bella te getormenteerd en Jacob te stoer. De enige die er echt de hele film knal op zit, is Ashley Greene, die de rol van de sympathieke maar ietwat vreemde Alice Cullen uitstekend vertolkt.

‘The twilight saga: eclipse' zal ongetwijfeld weer een kaskraker worden en helemaal onterecht is dat niet. De film is goed gemaakt en zal zijn doelgroep ook dit keer perfect bereiken. Alleen dat tikje meer actie, en een beetje minder gebabbel, had van ons zeker gemogen.

Sinds de films van ‘The twilight saga', naar de boeken van Stephenie Meyer, in de cinemazalen te zien zijn, zijn vampiers weer helemaal hip. Wie vreest er nog die bloeddorstige monsters met de scherpe hoektanden sinds Edward Cullen bekend is?

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: David Slade
Acteur: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Xavier Samuel, Ashley Greene, Billy Burke
Jaar:
2010
Speelduur:
121 min.

2-Disc Special Edition

Bloed, liefde en extra's

Disc 1 verwelkomt ons met de trailer van 'Step up 3D' en de film zelf. De film kan bekeken worden met twee audio-commentaren: enerzijds van schrijfster Stephanie Meyer en producent Wyck Godfrey, anderzijds van acteurs Robert Pattinson en Kirsten Stewart.

 

Op Disc 2 staat een photogallery op muziek gezet, twee muziekvideo's: Metric ('Eclipse all yours') en Muse ('Neutron star collision'), twee deleted scenes, zes extended scenes met commentaar van regisseur David Slade (15') en een making of in zes delen. Die zes delen bestaan uit: 'Introducing David Slade', 'Pre-production' (de Cullen house set, voorbereiding van de acteurs, The mountain top set, de ring en de quilt), 'The heart of eclipse: Bella's choice', 'Edward of Jacob, Jasper's dark past' en 'Rosalie's tale, the dark side of eclipse (Victoria en Riley)', 'Lights-camera-action' en 'Post-production (the ravine chase)'.

Titel: The Twilight saga: eclipse
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer