Twilight

'Vampierenstreken'

Toen de trailer van 'Twilight' in Amerika online geplaatst werd, klikten miljoenen surfers de allereerste beelden uit de film aan. De prent werd meteen een hype, mede dankzij het succes van het gelijknamige boek. Het boek van Stephenie Meyer is vooral bij tienermeisjes een schot in de roos en kreeg al drie vervolgen. Hollywood dacht het gat in de markt gevonden te hebben en verfilmde het boek, liet wat mysterie rond de prent hangen en scoorde dus hoge ogen met de trailer. Alleen al dit succes zorgde ervoor dat nu reeds beslist werd om sowieso het tweede boek 'New moon' te verfilmen. Maar of dat nu zo'n goed idee blijkt ...

Bella Swan (Kristen Stewart) wordt door haar moeder bij haar vader gedropt nadat zij haar nieuwe vlam wenst te volgen. Hoewel Bella goed overweg kan met haar vader, ziet ze er tegenop om haar vertrouwde omgeving achter te laten. Maar op school raakt ze al snel in de ban van de knappe, maar oh zo stille Edward Cullen (Robert Pattinson). De twee worden verliefd op elkaar - wat had je gedacht - maar een relatie tussen de twee is niet zo evident. Edward is namelijk een vampier!

Tienermeisje zullen misschien nog wel smullen van de verboden relatie tussen het gewone meisje en de vampier, maar de rest van het filmpubliek zal niet echt genieten van 'Twilight'. Het blijft allemaal te braaf en te puberaal om goed te zijn. En dat komt ongetwijfeld een stuk door schrijfster Stephenie Meyer zelf. Zij was nauw betrokken bij het hele filmproces, maar haar Mormoonse achtergrond zorgt voor een groot struikelblok in bepaalde scènes.

Romantiek zoveel je wil, maar laat het vooral niet verder gaan dan dat. Niet dat we grote seksscènes verwachtten in de film, maar het had net ietsje gedurfder mogen zijn. Toch één pluspunt in deze film is het visuele kantje van het verhaal. Alles wordt knap in beeld gebracht, maar dit kan ons er niet van weerhouden deze prent in zijn geheel als niet overtuigend te bestempelen. 

'Twilight' is de ideale film voor als je tienerdochter er samen met haar vrienden of bijna-lief even wat romantiek wil opsnuiven in de cinema. Andere filmliefhebbers laten deze prent beter links liggen.

Toen de trailer van 'Twilight' in Amerika online geplaatst werd, klikten miljoenen surfers de allereerste beelden uit de film aan. De prent werd meteen een hype, mede dankzij het succes van het gelijknamige boek.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Acteur: Kristen Stewart, Robert Pattinson
Jaar:
2008
Speelduur:
122 min.

2 disc special edition

Een dvd om in te bijten

Heb je een minuutje? Een dvd als deze krijgen we niet zo vaak in de bus! Op twee schijfjes staan hier extra's om van te smullen!

Schijfje één trakteert ons op de filmtrailer, vijf deleted scenes met telkens een introductie van regisseuse Catherine Hardwicke én een making off van bijna een uur waarin het productieproces van de film uitvoerig uit de doeken wordt gedaan. Géén 'oh, my god, everything was fantastic", neen, hier staat het verhaal centraal. Héél informatief!

Op schijfje twee vinden we nog veel meer lekkers: vijf extended scenes met, opnieuw, telkens een introductie van regisseuse Hardwicke; een reportage over het fenomeen Comic-Con (daar zou de hype ontstaan zijn) en het geschreeuw van duizenden tienermeisjes; de theatrale campagne met vijf verschillende trailers en teasers; een interview met de auteur van de Twilight-boeken, Stephenie Meyer; een documentaire over het belang van de muziek in de film en 'Becoming Edward' en 'Becoming Bella': een introductie van de personages en de acteurs achter de rollen. Catherine Hardwicke geeft je nog twee kado's: haar persoonlijke montage van alle vampierenbeten uit de film en het pianoconcert dat Edward aan Bella geeft. Tot slot nog een aantal muzikale extra's: Muse met 'Supermassive black hole', Paramore met 'Decode' en Linkin Park met 'Leave out all the rest'.

Deze dvd heeft één groot nadeel: er zijn geen ondertitels bij de extra's. Je beste Engels bovenhalen is dus de boodschap. Verder niks dan positiefs over deze Special Edition: een feest voor oog en oor. Eentje om duimen en vingers bij af te likken! 

Titel: Twilight
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer

Meest recent