Tueurs

Carrièreswitch van een ex-crimineel

Met alle toeters en bellen voor de Vlaamse filmindustrie zouden we wel eens durven vergeten dat er ook over de taalgrens goeie films gemaakt worden. ‘Tueurs’ is er zo eentje.

De misdaadthriller volgt de beruchte crimineel Frank Valken (Olivier Gourmet) tijdens zijn laatste grote overval. Uiteraard loopt die niet zoals gepland. Meer nog, zijn bende wordt ten onrechte beschuldigd van een moordpartij die gelinkt wordt met de Bende van Nijvel. Al snel komen er een heleboel stinkende zaakjes aan het licht en rest Valken niets anders dan te vluchten voor zijn leven.

Het klinkt wellicht als een doordeweekse actiethriller, maar ‘Tueurs’ staat toch een trapje hoger dan de doorsnee policier. En daar zit de opmerkelijke co-regisseur voor iets tussen. François Troukens werd in 2016 namelijk veroordeeld tot 15 jaar cel voor een overval op een waardetransportwagen in Villers-la-Ville. Logisch dus dat zo’n overval en het reilen en zeilen van een criminele bende op een geloofwaardige manier in beeld gebracht wordt. Mederegisseur en debutant Jean-François Hensgens zorgt er mee voor dat alles er ook knap uitziet. De actiescènes zitten helemaal goed en hebben de look & feel van een blockbuster uit Hollywood.  

Het puike acteerwerk geeft de film nog meer authenticiteit. Gourmet is niet voor niets een van de favorietjes van de broertjes Dardenne en ook Lubna Azabal (‘Incendies’) en Bouli Lanners (‘Un long dimanche de fiançailles’, ‘De rouille et d’os’) stelen de show. In vergelijking met die kleppers vallen de acteerprestaties van ‘onze’ Kevin Janssens wat magertjes uit. Johan Leysen houdt dan wel weer goed staande als procureur.

De goeie acteerprestaties kunnen helaas niet verbergen dat het plot wat magertjes is. De regisseurs hebben er bewust voor gekozen om met een speelduur van 80 minuten een korte en krachtige film af te leveren, maar wij hadden toch liever wat meer geweten over de achtergrond van de personages. Hun karakters zijn onvoldoende uitgewerkt – bij momenten zelfs wat karikaturaal - waardoor het ook moeilijker wordt om met hen mee te leven en helemaal in het verhaal gesleurd te worden. En de verhaallijn mag dan wel realistisch in beeld gebracht zijn, dat neemt niet weg dat we sommige plotwendingen al van mijlenver zagen aankomen. Bovendien kiest de film ook wel heel uitdrukkelijk voor de kant van de crimineel, wat het verhaal niet altijd ten goede komt. 

Ondanks deze minpunten blijft de film wel overeind en is het – zeker in de Belgische cinema – een van de betere actiethrillers van de voorbije jaren.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
86 min.