Tropic thunder

'Downey maakt ons happy'

Tom Barman zei het onlangs nog en groot gelijk had ie: komedies zijn een ondergewaardeerd genre. In de imdb-top tien vind je geen enkele komedie en al wat daarachter volgt is komedie-met-een-wrange-ondertoon-en-toch-wel-triestig. En nu komt ‘Tropic thunder’ uit, het soort komedie waarvan je Bon Jovi-gewijs kunt zeggen: 'you gave comedy a bad name'.

Tugg Speedman (Ben Stiller) is een actie-acteur op de terugweg na een mislukte rol als mentaal gehandicapte (‘Simple Jack’) en wil in een Vietnam-verfilming zichzelf weer op de A-list zetten. De rest van de cast: Kirk Lazarus (Robert Downey jr.), een Australische method actor met vijf Oscarbeeldjes op de stoof, gaat zelfs zo ver in zijn rol op dat hij zich chirurgisch laat transformeren tot 'de zwarte' van de crew. Dat gecombineerd met een Jeff Portnoy (Jack Black) die in scheethumor uitblinkt en Alpha Chino (Brandon Jackson), een zwarte rapper die vooral zijn merchandising ('Booty sweat') wil verkopen. En een jongeling op het komediefirmament Jay Baruchel ('Knocked up') als de intelligente met het jaren zestig-brilletje.

In plaats van écht hun film te draaien, stapt hun regisseur op een mijn, denkt de cast dat het een grap is en gaan ze écht de jungle in om terecht te komen in een kamp van narcotica-guerilla’s. Tot daar het überdunne verhaal, feit is dat ‘Tropic thunder’ van begin tot einde lachen is. Zelden intelligente humor maar wel vaak raak en nooit de Hollywood-clichés uit het oog verliezend. De trailers van de acteurs in het begin van de film zijn gewoon hilarisch. Ook enkele cameo’s maken indruk: veel acteurs zijn zo goed verborgen in hun rol dat je ze nauwelijks herkent.

Toch is ‘Tropic thunder’ geregeld flauw en goedkoop: er is te veel voor ‘luie’ grappen gekozen. Als er honderd grappen in de film steken, zijn er zestig slecht en veertig goed. Normaal krijg je dan een onvoldoende, maar er zijn twee redenen waarom we dat in dit geval niet moeten doen. De geslaagde grappen zijn namelijk erg goed: slappelach-goed en ook in die mate dat je ze twee dagen later nog herinnert. De tweede reden is nog een stukje belangrijker en in één naam samen te vatten: Downey. Downey jr. is zo grappig dat in het tweede deel van de film elke keer wanneer hij zijn mond opendoet, er iets grappigs uit komt.

Zijn attitude is een soort mix van Chef uit Southpark, Russel Crowe en Downey zelf. Het is vaak zo idioot en absurd dat je niet anders kunt dan het uitproesten. Zoals de grandioze oneliner: 'I don’t read the script. The script reads me'. Dat er nog wat gelachen wordt met de streken van sterrenmanagers en producenten maakt het allemaal nog beter.

‘Tropic thunder’ is niet het soort superieure komedie dat de reputatie van komedies zal redden. Maar het is wel ferm grappig.

Tom Barman zei het onlangs nog en groot gelijk had ie: komedies zijn een ondergewaardeerd genre. In de imdb-top tien vind je geen enkele komedie en al wat daarachter volgt is komedie-met-een-wrange-ondertoon-en-toch-wel-triestig.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Ben Stiller
Acteur: Jay Baruchel, Robert Downey jr, Ben Stiller, Nick Nolte, Jack Black
Jaar:
2008
Speelduur:
107 min.

1-disc

Grappig tot de laatste seconde

Niet alleen is de dvd van 'Tropic thunder' volgepropt met extra's, ze zijn bovendien ook nog eens stuk voor stuk grappig!

'Blowing shit up', de eerste feature die we voorgeschoteld krijgen, toont ons hoeveel explosies er wel niet te pas kwamen aan de film en hoe crazy de special effectskerels wel zijn. Doe daar wat commentaar van onder andere Ben Stiller bij en je krijgt naast het technische luik - waar we overigens geen snars van begrepen - ook een komisch luik.

'The hot LZ' gaat dan weer over de openingsscène van de film. Waar we in de film acht minuten geserveerd krijgen, duurde het in werkelijkheid drie weken (!) om die op te nemen. Regisseur/schrijver/acteur Ben Stillers reactie: 'Oh shit, now we gotta shoot the rest of the movie!'

Een van de bizarste onderdelen van de film, het dansje van Tom Cruise, heeft - terecht - ook een plaatsje gekregen op de extra's-sectie. Blijkbaar was het Cruises idee om zijn personage te doen dansen en we krijgen zijn eerste try-out ervan te zien.

'Full mags' was Stillers idee en toont ons het onverknipte materiaal van een scène. 'Het is de bedoeling om te tonen hoe bepaalde zinnen uit scènes tot stand komen en welke geweldige acteurs wel meewerkten aan deze film', aldus de regisseur. En jawel, ons respect voor de acteurs is gegroeid. Vooral Robert Downey Jr. blijkt perfect te kunnen improviseren en in rol te blijven terwijl de anderen in de lach schieten.

Tot slot krijgen we de trailer voor 'Rain of madness', de fictieve docu die het leven achter de schermen van de grote oorlogsfilm moet tonen, en een promotiefilmpje voor 'Tropic thunder' gemaakt voor de MTV movie awards. Vooral dat laatste deed ons luidop lachen.

Titel: Tropic thunder
Jaar:
2009
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer

Meest recent