The tree of life

'2011: A Space Odyssey '

'Stel je voor dat ‘The tree of life' onthaald zal worden als een flop', fluisterde ik tegen een collega terwijl we stapvoets aanschoven voor de persvertoning van Malicks nieuwste. 'Stel je gewoon voor dat ‘The tree of life' niet onthaald zal worden al een meesterwerk', countert die. Om maar aan te geven dat de verwachtingen hoog gespannen waren voor de nieuwste van de beeldentovenaar Terence Malick (‘Days of heaven', ‘The new world'). De genese van het idee achter ‘The tree of life' vond plaats in de jaren zeventig en sinds 2005 is de mediaschuwe Malick aan het sleutelen aan zijn ultieme magnum opus.

Hoe verdeeld de meningen ook mochten zijn na de première in Cannes: om de ambitie van ‘The tree of life' kan niemand heen. Malick vertelt over schuld en onschuld, over keuzes en levenswegen en over het ontstaan van onze alomvattende kosmos. Als prisma voor zijn gelaagde kroniek zet Malick een koppel centraal dat zich probeert te handhaven in de storm des levens. Mr. O'Brien is een stuurse vader die gelooft in de kracht van de wil en een hardvochtige aanpak. Mrs. O'Brien (Jessica Chastain) gelooft in een zachtaardigere opvoeding. Hun twee kinderen schipperen tussen de twee polen en zullen proberen om zich een weg door het leven te ploeteren.

Malick tekent zijn personages als een splinter in een groter geheel, als een deel van de kosmos. Hij gebruikt de setting van het Amerikaanse Midwesten uit de jaren vijftig om er een universele geschiedvertelling aan op te hangen. Na de bezwerende proloog (nog nooit werden we op zulke adembenemende manier een film in gesleurd) zijn we getuige van het allerprilste begin van onze aardkloot. Hou je vast, spreid de ogen en wees getuige van het allermooiste dat moedertje cinema te bieden heeft: dit is het begin van de wereld, but not as you know it. Malick en special effects-consultant Douglass Trumbull (‘2001: A space odyssey') zetten de sluizen open voor een wondermooie beeldenstorm die geen weerga kent. De oerknal, celdeling, spuitende geisers, glinsterende rotsformaties: Malick sleurt ons de kosmos in en doet dat op zulke geniale manier dat we nog steeds een beetje aan het natrippen zijn.

Alvorens we kunnen bekomen van wat we net geserveerd gekregen hebben, neemt de regisseur ons terug naar de rurale suburbs van Texas. Wie een plot verwacht die zich van naaldje tot draadje laat uitleggen is er aan voor de moeite. Malick is niet geïnteresseerd in een narratieve structuur (wie zijn werk kent, weet waar hij aan toe is) maar kiest voor hypnotiserende beelden die je elkeen ingelijst aan de muur wil hangen (onze favoriet: een aangestrande waterdinosaurus). Dit is cinema op zijn puurst.

Kortom: Over 'The tree of life' kan veel geschreven worden, maar woorden reiken in dit geval te kort. Laat kniesoren maar klagen over een gebrek aan narratieve coherentie - in Cannes werd een film door een resem onwetenden uitgejoeld -, ‘The tree of life' is een heilig sermoen aan het adres van moeder cinema. Switch je mindset in de juiste modus, haal nog een keer diep adem en zweef mee - doorheen de poorten van onze tijd - met deze zinnenprikkelende en wonderschone trip.

'Stel je voor dat ‘The tree of life' onthaald zal worden als een flop', fluisterde ik tegen een collega terwijl we stapvoets aanschoven voor de persvertoning van Malicks nieuwste.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Terence Malick
Acteur: Brad Pitt, Jessica Chastain, Sean Penn
Jaar:
2011
Speelduur:
138 min.

1 Disc

De mediaschuwe meester

Buiten de trailer uitsluitend nog een uitgebreide featurette waarin de unieke werkwijze van de mediaschuwe Terrence Malick wordt toegelicht (zonder dat de meester zelf aan het woord komt, uiteraard). Zijn naaste medewerkers komen regelmatig aan het woord, vooral special effectmeester Douglas '2001' Trumbull en productiedesigner Jack Fisk geven ons een interne blik op het ontstaansproces van 'The tree of life'. Ook bekende bewonderaars als David Fincher en Christopher Nolan komen even langs en hebben het over de invloed die Malick op hun werk had. Al bij al een korte, maar boeiende documentaire.

Titel: The tree of life
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Engels DTS 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer