Toy story 2

'Pop art'

Buzz Lightyear had het vast al snel door: het stond in de sterren geschreven dat de animatiefilm 'Toy story' uit 1995 een vervolg zou krijgen. Waar stond Pixar in 1999? ‘Toy story' was een wereldwijd fenomeen en werd overladen met goede kritiek en prijzen. Na ‘Toy story' kwam er in 1998 nog ‘A bug's life', hoewel niet slecht nog altijd Pixars minste. Maar de technologie werd steeds beter en Pixar had uiteraard zin in meer en beter.

Disney wilde oorspronkelijk een ‘straight to DVD'-vervolg op 'Toy story', maar omdat het materiaal waar Pixar mee aankwam zo goed was, besloot men dan toch een lange cinemafilm te maken. Gelukkig maar. Toch als we bekijken hoezeer Disney onze kinderlijke dromen vakkundig de kop heeft ingedrukt met dvd-ondingen als ‘Bambi 2', ‘The lion king 2' of ‘Aladdin 2'. Voor 'Toy story 2' hebben de makers de registers verder opengetrokken: de computeranimatie is intussen duidelijk volwassen geworden en er is méér humor en actie dan in deel één (we lachen nog altijd na met de bloopers, de Barbie-afdeling van de speelgoedwinkel, de scène waarin de poppen een straat proberen over te steken of de ‘Buzz, I am your father'-scène). De critici waren unaniem positief: volgens filmsite Rotten Tomatoes is 'Toy story 2' nog steeds de hoogst gewaardeerde film ooit.

In dit tweede deel ontdekt Woody zijn roots. Nu Andy wat ouder wordt, beseft de cowboy dat er een houdbaarheidsdatum staat op zijn dagen als favoriet speelgoed. Hij wordt meegenomen door een maffe verzamelaar (Wayne ‘Newman' Knight) die alle poppen verzamelt van de indertijd legendarische televisieserie ‘Woody's roundup' om ze voor grof geld in Japan te verkopen. Buzz laat zijn vriend uiteraard niet in de steek en trekt er met het andere speelgoed op uit om Woody terug te vinden.

Een meer dan geslaagde opvolger dus en Pixar ging verder op dit gouden pad met pareltjes als ‘Monster, Inc.', ‘Finding Nemo', ‘Wall-E' en ‘Up'. We hopen wel dat Pixar niet ten prooi valt aan 'sequelitis', hopelijk is 'Toy story 3' niet te veel van het goede. Want voor 2011 mogen we ons verwachten aan 'Cars 2', en wij vonden 'Cars 1' al niet het beste wat de studio voortbracht. Hoe het ook zij, Pixar heeft bewezen dat er ook dat er ook een tiende kunst bestaat: pixel art. Art met een hart.

 

Buzz Lightyear had het vast al snel door: het stond in de sterren geschreven dat de animatiefilm 'Toy story' uit 1995 een vervolg zou krijgen. Waar stond Pixar in 1999?

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: John Lasseter
Acteur: Tom Hanks, Tim Allen, Wayne Knight, Joan Cusack, Kelsey Grammer
Jaar:
1999
Speelduur:
89 min.

1-Disc Special Edition

Interne keuken en vooruitblik

Ook op deze dvd: een hoop filmpjes met anekdotes uit de Pixar-stal en enkele getuigenissen van medewerkers. Geen vacatures momenteel, jongens? Een vooruitblik naar de personages van 'Toy Story 3' is onvermijdelijk. Al bij al hadden we toch liever iets minder promotie en iets meer 'making-of' gezien.

Titel: Toy story 2
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Nederlands Dolby Digital 5.1, Engels DTS 5.1, Vlaams DTS 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Blu-ray 1-disc Special Edition

Beyond wat je krijgt op de dvd-uitgave

Waar op de Special Edition dvd de makers van 'Toy story' zich zowat beperken tot een vooruitblik op 'Toy story 3' (deze zomer in de bioscoop), met een blik op de nieuwe personages, en wat achtergrond over de mensen die de film(s) maken, krijgen we op de blu-ray-versie dat én meer. Niet alleen prima beeld en geluid, trouwens. Als je een degelijk surround systeem hebt, komt dat laatste van zes kanten in plaats van de gebruikelijke vijf. Kwestie van helemaal 'in' de film te zitten.

Net zoals op de S.E. dvd krijgen we een in memoriam van Joe Ranft, één van de creatieve geesten die 'Toy story 1' mogelijk maakte, en die je nog super enthousiast aan het werk ziet op de Special Edition blu-ray en dvd van die film. Ook de werking van de Pixar-zoötroop (wat?)  wordt uitgelegd. Maar terwijl de Buzz buzz rond het derde deel daar toch het hoogste goed is, krijgen we op de blu-ray ook de extra's die op de allereerste dvd-release stonden. En die houden in dat er wél gefocust wordt op de film die we net gezien. Met een  commentaartrack die een goed inzicht geeft op het maken van de film.

Mooi dat we bij het in huis halen van de blu-ray met andere woorden alles wat ooit bestond samen krijgen, met een aantal nieuwe elementen. Al kun je beargumenteren dat de oude extra's gerust ook een opfrisbeurt hadden verdiend. Nu vallen ze wat uit de toon met de haarscherpe magie die 'Toy story 2' in high definition is.

Titel: Toy story 2
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Audiotrack:
Frans DTS 5.1, Nederlands DTS 5.1, Vlaams DTS 5.1, Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Formaat:
Widescreen

Reageer