Toy story

'To infinity and beyond'

De opa in ons begint steeds aan verbaliteit te winnen en geloof ons, dat is geen positieve evolutie. Zo willen we wel eens aan al wie het niet horen wil verkondigen dat onze generatie de opkomst zag van de computer, het internet, de dvd en de gsm. We begeleiden deze woorden nog net niet met een zwaaiend vingertje.

Maar ook op filmgebied is er op een loutere twintig à dertig jaar véél veranderd: ondermeer Robert Zemeckis, James Cameron en Steven Spielberg probeerden van alles uit met CGI en groene schermen. Visuele pareltjes als ‘Roger Rabbit', ‘Jurassic Park', ‘Beauty and the beast', ‘Terminator II', ‘Lord of the rings' en uiteraard ‘Avatar' legden de lat steeds hoger. Recent worden de speciale effecten nog eens bijgekruid met een 3D-brilletje.

En nu we toch over mijlpalen in de cinema bezig zijn: ‘Toy story' mag niet aan dit rijtje ontbreken. Het is alweer vijftien (!) jaar geleden dat we met ons klein fietsje naar de buurtcinema reden om naar deze parel van het toen nog onbekende Pixar te gaan kijken. De eerste film die volledig met de computer werd gemaakt: het klonk toen alsof we naar ‘MS DOS: the movie' gingen kijken, maar tot onze verbazing had Pixar de film een hart en een hoge dosis onversneden fun meegegeven. De soundtrack van Randy Newman bekleedde het geheel met een mooi ouderwets laagje.

‘Toy story' vertelt de avonturen van cowboy Woody (Billy Cristal en Paul Newman slaan zichzelf voor het hoofd dat ze de rol weigerden, Tom Hanks was gelukkig slimmer) die samen met zijn vrienden behoort tot de speelgoedcollectie van Andy. Ze krijgen op een dag gezelschap van de hippe astronaut Buzz Lightyear (Tim Allen, aangezien Jim Carrey te hoge looneisen had), die nog niet helemaal doorheeft dat hij ‘slechts' een stuk speelgoed is. Een uit de hand gelopen ruzie brengt Buzz en Woody tot bij buurjongen Sid, wiens specialiteit het is om speelgoed op de meest bizarre manieren te verminken. Het beeld van die kale poppenkop op het lijf van een mechanische spin staat nog steeds op ons netvlies gebrand.

Woody en Buzz Lightyear werden wereldfiguren en Pixar ging een gouden toekomst tegemoet met klassiekers als 'Finding Nemo', 'The incredibles', 'Wall-E' en 'Up'. De sequel kon niet uitblijven en bleek net zo fantastisch: 'Toy Story' 1 en 2 mogen gerust ‘de blauwe' en ‘de rode' van Pixar genoemd worden. Nummer drie landt in onze cinema's op 28 juli en we duimen nu al dat Pixar onze verwachtingen niet beschaamt.

De eerste ‘Toy story' mag dan al vijftien kaarsjes uitblazen, de animatie moet zeker niet onderdoen voor films die vandaag uit de computer worden getoverd. Goed, je merkt wel degelijk dat de film er al wat jaartjes op heeft zitten maar 'Toy story' blijft zijn frisheid behouden. Het valt inmiddels niet meer te overzien hoe ver de invloed van de film zich uitstrekt in het filmlandschap. ‘To infinity and beyond', schreeuwde Buzz zichzelf de eeuwigheid in: laten we hopen dat het met de erfenis van Pixar net zo gaat.

 

De opa in ons begint steeds aan verbaliteit te winnen en geloof ons, dat is geen positieve evolutie.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: John Lasseter
Acteur: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Wallace Shawn, John Ratzenberger
Jaar:
1995
Speelduur:
75 min.

1-Disc Special Edition

To the sequel and beyond

Deze dvd-editie is duidelijk bestemd om promotie te maken voor deel 3. We krijgen bij de extra's al een vooruitblik naar het verhaal en de onvermijdelijke trailer. Voorts nog heel wat filmpjes over de interne keuken bij Pixar: over scooterraces en Halloweenwedstrijden. Infotainment met Buzz Lightyear in een promofilmpje voor Nasa. Zeer interessant ook: een scène uit een vroege versie van 'Toy story' toen Woody nog een onvervalst rotzakje was. Gelukkig waren noch Disney, noch Pixar tevreden. Al bij al: een mooie opwarmer voor 'Toy story 3'.

Titel: Toy story
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Engels DTS 5.1, Nederlands DTS 5.1, Vlaams DTS 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Blu-ray 1-disc Special Edition

Beyond wat je krijgt op de dvd-uitgave

Waar op de Special Edition dvd de makers van 'Toy story' zich zowat beperken tot een vooruitblik op 'Toy story 3' (deze zomer in de bioscoop), met een tip van de sluier van het nieuwe verhaal, en wat achtergrond over de mensen die de film(s) maken, krijgen we op de blu-ray-versie dat én meer. Niet alleen prima beeld en geluid, trouwens. Als je een degelijk surround systeem hebt, komt dat laatste van zes kanten in plaats van de gebruikelijke vijf. Kwestie van helemaal 'in' de film te zitten.

Net zoals op de S.E. dvd komen we ook wat te weten over de plot die het niet haalde, wegens een verwaande versie van Woody. Maar terwijl de Buzz buzz rond het derde deel daar toch het hoogste goed is, krijgen we op de blu-ray ook de extra's die op de allereerste dvd-release stonden. En die houden in dat er wél gefocust wordt op de film die we net gezien. Over hoe een scène via een uitgebreide storyboard (sequentie na sequentie uitgetekend en met veel panache gepresenteerd) aan de regisseurs 'verkocht' wordt. Of hoe Pixar werkt, wat de verhouding met Disney is... zeer interessant en innemend voer, wat ook gezegd kan worden van de commentaartrack.

Mooi dat we bij het in huis halen van de blu-ray met andere woorden alles wat ooit bestond samen krijgen, met een aantal nieuwe elementen. Al kun je beargumenteren dat de oude extra's gerust ook een opfrisbeurt hadden verdiend. Nu vallen ze wat uit de toon met de haarscherpe magie die 'Toy story' in high definition is.

Titel: Toy story
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Audiotrack:
Frans Dolby Digital 5.1, Nederlands Dolby Digital 5.1, Vlaams DTS 5.1, Engels DTS-HD Master Audio 5.1
Formaat:
Widescreen

Reageer