Tomb raider

Bloemlezing aan de dappere, koppige vrouw

Ze wil het fortuin van haar overleden vader liever niet aanvaarden. In eerste instantie omdat ze zelfstandig in het leven wil staan. Daarnaast twijfelt ze over zijn mysterieuze dood. Zeven jaar geleden verdween hij tijdens een zoektocht op een van de talloze eilandjes in de Japanse Duivelszee. Lara negeert alle adviezen die hij in een videoboodschap achterliet en trekt naar Hong Kong om zekerheid rond zijn verdwijning te krijgen.

Alicia Vikander (Lara Croft) is een van die jonge actrices die tot de nieuwe succesvolle garde behoort. Voor haar rol in 'The danish girl’ ontving ze al een Oscar en met deze vertolking van de onsterfelijke Lara Croft bevestigt ze ontegensprekelijk haar talent. Angelina Jolie opvolgen is in geen enkele van haar rollen een sinecure, maar dé actieheldin van het begin van het nieuwe millennium zo straf neerzetten als Vikander vraagt om een staande ovatie.

Ze verbeeldt met deze rol alles waar vrouwen overal ter wereld voor strijden. Hoewel ze in haar toch wel sexy outfit zichzelf een agressieve weg baant tussen heel veel mannelijk geweld, gaven de schrijvers ook aandacht aan de intellectuele capaciteiten van Lara. Zo is zij de enige die in een levensgevaarlijke situatie haar cool bewaart en het raadsel dat de enige uitweg biedt kan oplossen. Daarnaast laat ze zich op geen enkel moment door een van de macho mannen vertellen wat of hoe ze iets moet doen.

Veel remakes van populaire franchises verdwijnen in de rimpels van de geschiedenis van het beeldverhaal. Met ‘Tomb raider’ hebben de makers echter meteen een statement gemaakt. Films gebaseerd op videogames kunnen alleen maar beter worden door de ontwikkeling van nieuwe technologieën, op voorwaarde dat je het verhaal niet uit het oog verliest. Deze prent is daardoor niet enkel visueel een pareltje, je leeft ook helemaal mee met het gevecht voor gerechtigheid en de universele tegenslagen die geen geslacht sparen.

De hints naar een vervolg op deze nu al succesvolle avonturenfilm zijn legio en we hopen dan ook van harte dat de makers hun hoge niveau kunnen evenaren in wat voor Vikander misschien wel de eerste iconische rol uit haar nog jonge carrière kan worden. Ze spreekt een nieuwe generatie rechtstreeks aan en zou er zelfs in kunnen slagen Angelina Jolie als de mindere versie van de vertolking te doen herinneren. Net op het moment dat ons land weer helemaal in de ban van de genderoorlog geslagen wordt door een vrouwonvriendelijke rapper, verschijnt er in Amerika een film die bewijst dat de ommekeer nabij is. Hou nog even vol dappere, koppige Lara Crofts overal ter wereld, ook jullie moment komt eraan.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2018
Speelduur:
122 min.