'Three billboards outside Ebbing, Missouri'

Moraal van het verhaal?
Verhaal van de moraal!

Het was een van dé momenten van de Oscar-uitreiking afgelopen jaar, zoniet hét moment dat op sociale media wereldwijd miljoenen keren werd bekeken: Frances McDormand die struikelend de bühne besteeg om haar tweede Oscar in ontvangst te nemen, deze keer voor haar hoofdrol in ‘Three billboards outside Ebbing, Missouri’. Ze vertolkt er de rol van Mildred, een vrouw die zich niet neerlegt bij de feiten, een vrouw die het heft in eigen handen neemt, een vrouw die - als er geen strijd wordt gevoerd - er zelf een begint. Met de middelen die ze ter beschikking heeft: haar taal en haar zijn – kortom haar hele hebben en houden.

McDormand zette haar personage als het ware verder tijdens de Oscars. Ook daar was ze een sterke vrouw. Allicht de sterkste van de zaal. Ze riep op tot een ‘inclusion rider’, een soort quotumsysteem waarmee bepaalde bijrollen in films demografisch zouden ingevuld worden conform de samenstelling van de samenleving. Het idee gaat sindsdien in Hollywood over de tongen. Geen wonder, gezien haar huiveringwekkende speech.

Voor wie haar betoog gemist heeft, dit was hoe het klonk: “If I may be so honoured to have all the female nominees in every category stand with me in this room tonight, the actors - Meryl, if you do it, everybody else will, c'mon - the filmmakers, the producers, the directors, the writers, the cinematographer, the composers, the songwriters, the designers. C'mon! Okay, now look around everybody. Look around, ladies and gentlemen, because we all have stories to tell and projects we need financed. Don't talk to us about it at the parties tonight. Invite us into your office in a couple days, or you can come to ours, whatever suits you best, and we'll tell you all about them.”

Een vrouw met een verhaal dus. Net zoals ‘Three billboards outside Ebbing, Missouri’ een film is met een verhaal. En wat voor een. Een verhaal over haat, waaruit blijkt hoe uit haat alleen maar meer haat geboren wordt. Althans, zo lijkt het. Tot woorden, introspectie, spijt, wroeging en wat dies meer een kentering inluiden. Althans, zo lijkt het. Want ligt het pad van de wraak in de finale niet nog steeds open, klaar om bewandeld te worden, nota bene door een geworteld verdriet dat zich alleen via woede kan verhouden tot de werkelijkheid?

De film vertelt een hartroerend verhaal, zij het aan de hand van een doorzichtig scenario met een beetje geforceerde komische accenten en een ongewoon economisch gebruik van personages. Ieder karakter blijkt uiteindelijk wezenlijk voor de plot, waardoor het universum van de film een ostentatief geconstrueerd karakter krijgt. Toeval bestaat klaarblijkelijk niet, en elke wending dient expliciet ergens toe. Dat is natuurlijk in de meeste vertellingen het geval, maar bij Martin McDonagh ligt het er wel erg dik op.

Niettemin, opent het de ogen hoezeer de eerst verwenste Willoughby (Woody Harrelson) zich ontpopt tot iemand die met onverwachte morele scherpte de weg vooruit wijst. Waar ‘Three billboards outside Ebbing, Missouri’ lijkt te vertrekken vanuit de premisse dat goed en kwaad helder te onderscheiden zijn, wordt gaandeweg duidelijk dat het begrippen zijn die in een reusachtige grijze zone komen te overlappen. Wie is goed? Wie slecht? En aan wie is het om daar überhaupt uitspraken over te doen?

Moraal van het verhaal?
Verhaal van de moraal!

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Moraal van het verhaal? Verhaal van de moraal!
Regie: Martin McDonagh
Met (o.a.): Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson

1 Disc

'Three billboards outside Ebbing, Missouri' (dvd)
Mag er avontuur zijn? Alstublieft?

Materiaal om het maatschappelijk debat waartoe ‘Three billboards outside Ebbing, Missouri’ de aanzet geeft, verder aan te wakkeren? Nou, nee. Dat mag diegene die de film op dvd aanschaft blijkbaar niet verwachten. Wel ‘Six shooter’, een innemende, moedige kortfilm van Martin McDonagh, waarmee de Brit in 2006 de Oscar voor beste kortfilm in de wacht sleepte. Geen reden tot klagen dus, zij het dat de dragers (dvd of Blu-ray) heus avontuurlijker ingevuld zouden mogen worden.

Mag er avontuur zijn? Alstublieft?
Titel: 'Three billboards outside Ebbing, Missouri'

Reageer