Taxi Driver

'Wachten op de zondvloed'

‘Mean streets', ‘Goodfellas', ‘Cape fear', ‘Gangs of New York', ‘The aviator', ‘The departed', en ga zo maar verder en terug: Martin Scorsese heeft over de jaren heen z'n palmares weten te vullen met een waaier aan klassiekers en kaskrakers, en hij is nog lang niet van plan er de brui aan te geven, want er staan al een viertal nieuwe projecten op z'n ‘to do-lijstje'. Maar als we Scorsese dan toch moeten associëren met één enkele film, dan is het wel ‘Taxi driver', de culthit met Robert De Niro uit 1976.

Een waar meesterwerk is in het geval van ‘Taxi driver' een eufemisme, want de film is meer dan dat, het was en is een bewustmaking, een doorbraak, een stuk geschiedschrijving, een controverse, een ruimte- en tijdsoverschrijdend gegeven. Met andere woorden: cult! De viervoudige oscarnominatie die Scorsese binnenreef met deze hit, onder andere die voor Beste Film, is dan ook op z'n minst terecht.

Robert De Niro speelt een getraumatiseerde Vietnamveteraan, Travis Bickle, die, omdat hij de slaap toch niet kan vatten, op zoek gaat naar een nachtelijk baantje. Hij wordt aangenomen als taxichauffeur. Vanaf dan doorkruist hij in zijn gele cab de straten van New York en ziet hij hoe deze stad na zonsondergang transformeert tot een decadente en gewelddadige scene, waar er geen normen of waarden meer gelden. 'All the animals come out at night - whores, skunk pussies, buggers, queens, fairies, dopers, junkies, sick, venal. Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.'

Maar de regen komt niet, en Travis besluit zelf de straten schoon te vegen. Directe aanleiding is Iris (gespeeld door een piepjonge Jodie Foster), een twaalfjarig hoertje dat toevallig in zijn taxi belandt na een ruzie met haar pooier Sport. Travis wil haar koste wat het kost redden van Sport (Harvey Keitel) en besluit een mes en pistolen te kopen. Vanaf dan transformeert de eenzame Travis in een nog eenzamere Travis, maar wel één die van plan is ‘iets groots te doen', zoals de wereld, (de straten van Manhattan) redden.

Ook al is de film al meer dan dertig jaar oud, toch is hij nog razend actueel, en dat zal hij waarschijnlijk altijd blijven. Iedereen die meer dan vijf jaar in een hoofdstad woont, loopt wel eens vaker rond met het gevoel alle vuil van de straat te willen vegen. De luiheid van de politie, die met dichtgeknepen ogen patrouilleert, en de laksheid van het gerecht zouden een mens al eens aanzetten het heft in eigen handen te nemen. Door bijvoorbeeld een geweer in huis te halen om iedereen die ook maar in de buurt van je bezittingen, degenen die je lief hebt, of jezelf komt, omver te knallen. Want als jij het niet doet, wie dan wel?

‘Mean streets', ‘Goodfellas', ‘Cape fear', ‘Gangs of New York', ‘The aviator', ‘The departed', en ga zo maar verder en terug: Martin Scorsese heeft over de jaren heen z'n palmares weten te vullen met een waaier aan klassiekers en kaskrakers, en h

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Martin Scorsese
Acteur: Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel
Jaar:
1976
Speelduur:
109 min.

2 Disc Edition

Robert De Niro in een nieuw jasje

'Taxi driver' is nu uit in ‘Deluxe selection', een Sony BMG-serie waarin je ook andere klassiekers als ‘Labyrinth', ‘Das Boot', ‘The dark crystal' en ‘Monty Python and the holy grail' terugvindt, verpakt in een nieuw jasje.

Geleverd in een mooi hoesje krijg je telkens twee dvd's, waaronder één bonusdisc met extra informatie, zowel over de film als over de regisseur. De ‘Deluxe edition' van ‘Taxi driver' biedt acht leuke korte documentaires aan, onder andere ‘Martin Scorsese, New-York 2006'.

Uiteraard kan je ook de originele trailer bekijken en de optie audiocommentaar kiezen, maar deze keer is het niet de regisseur die aan het woord is - wat een beetje spijtig is - maar de scenarist Paul Schrader en filmprofessor Robert Kolker. Voor elke filmfan is dit een verplichte aankoop voor in de collectie klassiekers.

Titel: Taxi Driver
Jaar:
2007
Ondertitels:
Nederlands
Audiotrack:
Engels
Formaat:
16:9 Anamorphic
Sound type:
Dolby Digital 5.1

Reageer