The taking of Pelham 1 2 3

'Er is wat aan de hand in de metro'

De Britse regisseur en producer Tony Scott schiet niet altijd in de roos met zijn films, maar als hij Denzel Washington onder de arm neemt, mag je er donder op zeggen dat een fraai stukje entertainment het resultaat zal zijn. Als John Travolta dan ook nog eens de rol van slechterik voor zijn rekening neemt, kan het toch helemaal niet meer stuk?

Walter Garber (Denzel Washington) is gedemoveerd in afwachting van een uitspraak in een omkopingszaak. Wanneer hij het metroverkeer regelt in New York, ziet hij een van de metrostellen door een onbekende oorzaak tot stilstand komen. Kapers laten al snel van zich horen en eisen tien miljoen dollar losgeld voor hun gijzelaars. Slechterik Ryder (John Travolta) wil niet weten van het onderhandelingsteam van de New Yorkse politie en wil alleen met Garber praten. De onderhandelingen kunnen beginnen.

‘The taking of Pelham 1 2 3’ is op veel vlakken een huzarenstukje. Een groot deel van de film werd in de New Yorkse metrotunnels zelf gefilmd en voor enkele actiescènes moesten bruggen en belangrijke invalswegen naar de stad deels worden afgezet. Regisseur Scott gaat dan ook prat op het realisme in zijn films en dat laat zich zien. Door een minimum aan gebruikte sets waant de toeschouwer zich middenin de actie. De flitsende montage en het opzwepende camerawerk benadrukken dat gevoel nog eens perfect. Met de actie zit het dus meer dan goed in deze film. Zo is de scène waarbij het losgeld zo snel mogelijk doorheen de stad moet worden gebracht eentje om duimen en vingers van af te likken.

Het verhaal is dan weer geen hoogvlieger, maar het sterrenduo Denzel Washington en John Travolta doet dat meestal vergeten. Denzel Washington zagen we al vaker in de rol van onderhandelaar, maar als kwetsbare burger komt die rol nog beter tot zijn recht. John Travolta zou dan weer van zijn manager alléén maar rollen van slechterikken mogen spelen. Die doorslechte karakterkop alleen al!

We hebben dan wel genoten van de acteurs en de beeldvorming in ‘The taking of Pelham 1 2 3’, toch werden we nooit overmand door een wauw-gevoel. Alles past perfect in elkaar, maar het scenario kan de film net niet tot een topfilmniveau opkrikken. Een bovengemiddelde actiethriller dan maar? Daar tekenen wij graag voor.

De Britse regisseur en producer Tony Scott schiet niet altijd in de roos met zijn films, maar als hij Denzel Washington onder de arm neemt, mag je er donder op zeggen dat een fraai stukje entertainment het resultaat zal zijn.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Tony Scott
Acteur: Denzel Washington, John Travolta, James Gandolfini, Luiz Guzman, John Turturro
Jaar:
2009
Speelduur:
102 min.

1-Disc DVD9

The making of Pelham 1 2 3

Door het dubbelgelaagde dvd 9-formaat zijn er heel wat extra's te vinden op dit ene schijfje. Bovendien zijn alle extra's prima uitgewerkt. Er is een flink uitgedoste making of met interviews met cast en crew en een korte documentaire over de samenwerking met de MTA (Metropolitan Transportation Authority). De making of leert ons onder meer dat regisseur Tony Scott voor de rollen van twee slechterikken gewoon twee Albanese nozems van de straat plukte en ze een rol aanbood. Ook zijn obsessie voor research en realisme wordt uit de doeken gedaan. Een reeks trailers en audiocommentaren van Tony Scott en de scenaristen maken het lijstje van features compleet.

Titel: The taking of Pelham 1 2 3
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Frans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer