Swiss army man

'Swiss army man' is met stip een van de leukste, meest verrassende en meest bizarre films die we de laatste jaren zagen.

Harry Potters Daniel Radcliffe speelt het lijk Manny. Wanneer Hank (Paul Dano) zich wil verhangen op een verlaten eiland, spoelt Manny aan. Manny blijkt geen gewoon levenloos lichaam, maar een uiterst multifunctioneel inzetbaar stoffelijk overschot. Beter nog dan een Zwitsers zakmes (een 'Swiss army knife'): een Swiss army man.

De debuutfilm van Daniel Scheinert and Daniel Kwan (beiden onder de nom de plume: Daniels) is niet eenvoudig te vatten noch beschrijven. 'Swiss army man' is een muzikale komedie met expliciete, platvloerse humor maar evenzeer vol filosofische overpeinzingen. Een feelgoodfilm waar je mogelijk toch niet zo super happy buiten wandelt. Een film die resoluut voor het absurde kiest. De makers hadden een concept en zijn er helemaal voor gegaan.

Ondanks de krankzinnige insteek, komt het geheel steeds volstrekt aannemelijk over. Hierbij kunnen we natuurlijk de impact van de prestaties van Radcliffe en Dano niet over het hoofd zien. Beiden hadden geen eenvoudige taak voor de boeg, en zonder Radcliffes schitterende prestatie (die op termijn mogelijk zijn Harry Potterfaam kan gaan evenaren) was de film dan ook volledig onderuit gegaan. Radcliffe en Dano stellen echter geen seconde teleur. Dit duo kan rechtstreeks naar de annalen van de meest memorabele uit de filmgeschiedenis.

'Swiss army man' is geen film voor iedereen. Laat dat duidelijk zijn. Maar als je besluit je open te stellen voor de ervaring, beloven we dat je niet zal teleurgesteld worden.

Details Nu in de zalen
Jaar:
2017
Speelduur:
97 min.