Soul kitchen

'Voedsel voor de ziel'

Fatih Akin belichtte in zijn vorige films 'Gegen Die Wand' en 'Auf der Anderen Seite' de donkere kant van de mensheid. Voor 'Soul kitchen' gooit hij het over een andere boeg: de struggle blijft maar wordt met een komisch sausje overgoten. Zoals de kok het verwoordt: geef de mensen een illusie, voed de ziel en alles smaakt beter.

Voor een komedie heeft 'Soul kitchen' behoorlijk wat inhoud: het is een verhaal over broederschap en vriendschap, over vertrouwen en loyaliteit, en natuurlijk over liefde. De Griekse Zinos (Adam Bousdoukous) houdt in een oud pakhuis een eetcafé open, waar je terecht kan voor een boertige, vette hap. Wanneer hij door een hernia niet achter het fornuis kan plaatsnemen, werft hij een kok (Biron Unel) aan die net is ontslagen uit een chique restaurant. Hij is een echte perfectionist die geen rommel wil serveren. De trouwe klanten moeten echter niets van zijn haute cuisine weten en de zaak trekt geen volk meer. Ondertussen is zijn vriendin naar Shanghai verhuisd voor haar werk en komt zijn broer voorwaardelijk vrij uit de gevangenis. Een louche immomakelaar tracht Zinos te overtuigen het pand te verkopen en stuurt de voedselinspectie om wat schot in de zaak te brengen. Dan zijn er de belastingcontroleurs die achter Zinos aanzitten en heb je nog de drinkgrage barmeid en een oude, gekke matroos. Net wanneer alles lijkt fout te lopen, wordt Soul Kitchen de hipste keet van Hamburg en omstreken. Maar dan loopt alles weer grondig mis.

‘Soul kitchen' is een aaneenschakeling van stereotypes en karikaturale slechteriken. Na verloop van tijd is er bovendien echt een overload aan verhaallijnen (Akin lijdt aan het less is not more-syndroom) en verslapt de aandacht, zeker wanneer de toon van de film opeens zwaar wordt. De grappen zijn flauw, het is verre van geloofwaardig dat punky rockfans de fijne keuken zodanig appreciëren dat het een hype wordt en de soundtrack krijgt een te grote rol, maar toch is ‘Soul kitchen' een feelgoodfilm die de sfeer van een typisch Duitse alternatieve place to be wel fijn weergeeft, en de gerechten doen je watertanden.

Verre van origineel maar wel een leuke film vol personages met een hoek af die er af en toe toch in slagen een glimlach op je gezicht te toveren.

Fatih Akin belichtte in zijn vorige films 'Gegen Die Wand' en 'Auf der Anderen Seite' de donkere kant van de mensheid. Voor 'Soul kitchen' gooit hij het over een andere boeg: de struggle blijft maar wordt met een komisch sausje overgoten.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Fatih Akin
Jaar:
2009
Speelduur:
99 min.

1 Disc

Een toffe making of

Een making of van een half uur die even los en snedig is als de film zelf. We krijgen vooral duiding van regisseur Fatih Akin en hoofdrolspeler Adam Bousdoukos. Dat de twee ook gewoon zeer goede vrienden zijn, kun je zien aan hun gezellige interactie en geven de making of een plezant sfeertje mee.

We komen te weten dat Bousdoukos in het echt ook jarenlang een Grieks restaurant heeft uitgebaat en dat de film vooral op zijn ervaringen is gebaseerd. Verder halen de twee ook herinneringen op aan de tijd dat ze samen op de middelbare school zaten.

Oorspronkelijk was het trouwens de bedoeling dat Moritz Bleibtreu, één van de andere acteurs en vooral bekend van ‘Lola Rennt', ‘Soul kitchen' zou regisseren. Uiteindelijk bleek Akin te veel aanmerkingen te hebben en vond Bleibtreu dat Akin het maar zelf moest doen.

Kortom, bijzonder fijne anekdotes en een losse, openhartige sfeer waar veel andere making ofs een voorbeeld aan zouden moeten nemen.

Titel: Soul kitchen
Jaar:
2010
Ondertitels:
Nederlands, Frans
Audiotrack:
Frans Dolby Digital 5.1, Duits Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer