The soloist

'Verrassend draaglijk Oscargehengel'

'The soloist' leek niet meteen iets voor ons. Wij hebben nu eenmaal een hekel aan films met een Boodschap en aan acteurs die al hun tics bovenhalen om een Oscar te winnen. Zeker niet als ze mentaal gehandicapten spelen (denk aan Sean Penn in 'I am Sam' en gruwel!). 'The soloist' is duidelijk opgezet om Oscars binnen te halen, maar slaagde daar helemaal niet in. De film wordt bij ons dan maar ineens op dvd gestanst. Geen recept voor succes, lijkt ons. Maar wat blijkt, het valt verbazend goed mee.

Steve Lopez (Robert Downey Jr.) is een journalist van The Los Angeles Times, waar hij elke week een populaire column schrijft. Privé gaat het hem minder voor de wind. Zijn huwelijk loopt niet goed en hij is vervreemd van zijn zoon. Op een dag ontmoet hij op straat Nathaniel Ayres (Jamie Foxx), een dakloze die een muzikaal genie blijkt te zijn. Lopez besluit zijn columns rond Ayres te bouwen en de twee worden vrienden. De schizofrenie van Ayres maakt het voor beiden niet altijd even makkelijk.

Dat 'The soloist' nog boeiend kijkvoer is geworden, is grotendeels te danken aan Downey Jr. in een voor zijn doen behoorlijk ingetogen en beheerste vertolking. De film wordt daardoor met zijn voeten op de grond gezet en krijgt een speelsheid die het met een andere acteur waarschijnlijk had verloren. Jamie Foxx daarentegen neemt de echte Oscarvertolking (of toch niet?) voor zijn rekening, maar de schade valt gelukkig mee. Muzikanten met een beperking zijn nu eenmaal een specialisatie van hem. Hij zet Ayres voldoende realistisch neer om niet irritant of belerend over te komen.

Ook regisseur Joe Wright, bekend van 'Atonement', brengt het er goed vanaf. Hij wilde de onderbuik van L.A. in de film laten zien, dit door verschillende scènes met echte daklozen op te nemen. Ook de muziekscènes worden met enkele straffe, visuele toetsen opgesmukt. Toch zal 'The soloist' je niet van je sokken blazen. Wright mag nog zo veel shots van daklozen erin steken als hij wil, in de fond blijft het een conventioneel Oscardrama. Tegelijkertijd een té zachte aanklacht tegen de behandeling van daklozen in de States en een showcase voor het talent van regisseur en acteurs die nergens het niveau halen van hun andere werk. 'The soloist' is draaglijk, maar nergens briljant. Over schampere lof gesproken.

 

'The soloist' leek niet meteen iets voor ons. Wij hebben nu eenmaal een hekel aan films met een Boodschap en aan acteurs die al hun tics bovenhalen om een Oscar te winnen.

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: Joe Wright
Acteur: Jamie Foxx, Robert Downey jr, Catherine Keener
Jaar:
2009
Speelduur:
117 min.
Gered dankzij regisseur

Een middelmatige making of waarin het verhaal van de film dunnetjes wordt over gedaan en alle medewerkers nog eens bewierookt worden. Wij hadden vooral de echte Steve Lopez en Nathaniel Ayres wat meer aan het woord willen horen of iets interessant over het daklozenbeleid in de States willen zien. In plaats daarvan krijgen we ook nog een korte featurette over de prestigieuze muziekschool Juilliard waar we ook niet zoveel van opsteken. Het pakket wordt nog afgerond met enkele deleted scenes die terecht geknipt werden. De commentaartrack van regisseur Joe Wright is dan weer wel de moeite waard. Hij praat zeer gepassioneerd en gedetailleerd over de hele productie. We krijgen behoorlijk wat interessante anekdotes te horen. Zo krijgt de luisteraar een volledig en boeiend beeld van hoe de film tot stand is gekomen. Vooral het werken met de daklozen uit Los Angeles levert boeiende gesprekstof op. De commentaartrack is trouwens opgedragen aan de vermoorde Kevin Cohen, één van de daklozen die meewerkte aan de film. Al bij al een zeer degelijk pakket extra's waarbij vooral de commentaartrack uitblinkt.

Titel: The soloist
Jaar:
2010
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1, Italiaans Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer