The social network

'Klassieker voor het digitale tijdperk'

Hoor daarginds de loftrompet tuiten: als we de Amerikaanse critici mogen geloven zou 'The social network' de 'Citizen Kane' van het nieuwe millennium zijn (tiens, hoorden we zulke lofredes ook niet oprispen ten tijde van PT Anderson's tijdsdicht 'There will be blood'?) Wij, die het doorgaans weinig begrepen hebben op dat vleiend gespui van lovende woorden moeten het Amerikaanse journaille ditmaal overschot van gelijk geven: 'The social network' is wel degelijk voor dit era wat 'Citizen Kane' was voor de jaren veertig: een messcherpe dwarsdoorsnede van the all American values: jaloezie, loyaliteit, vriendschap en entrepreneurschap tegen de achtergrond van een van de belangrijkste ontwikkelingen van de 21ste eeuw: de genese van de sociale netwerksite Facebook.

Voor wie de voorbije jaren onder een rots gewoond heeft en de ontwikkeling van smoelenboek in al zijn hoedanigheid gemist heeft: 'The social network' vertelt het verhaal van Mark Zuckerberg, een sociale outcast die op de avond dat hij gedumpt wordt door zijn vriendinnetje al meteen snode wraakplannen smeedt. Samen met zijn huisgenoot Eduardo Saverin (Andrew Garfield, de volgende Spider-Man) richt hij Facesmash.com op, een website waarop hormonaal ontregelde campusgenoten vrouwen punten kunnen geven. Ook de gebroeders Winklevoss, een Arische tweeling van gegoede komaf, krijgen er lucht van en broeden op een plan: een sociale netwerksite waarbij mensen elkaars leven nauwlettend kunnen opvolgen. Zuckerberg steelt het idee en richt Facebook op. De rest is geschiedenis.

'The social network' is dus allesbehalve een film geworden over friendship requests, Farmville of status updates, maar een ontluisterende kijk op de ontwikkeling van de meest populaire website sinds mensenheugenis. Scenarist Aaron Sorkin, die eerder dialogen liet knetteren in 'The West Wing' en 'Charlie Wilson's war', maakt van 'The social network' een diepmenselijk drama over outsiders en machtsgeile entrepreneurs en zo is het verhaal dat ten grondslag ligt aan Facebook Shakespeare ten voeten uit: een verhaal over verraad, macht en vriendschap dat op helling komt te staan. Sorkins scenario is dan ook volledig in tune met Facebook: zo praat Zuckerberg met de air en flair van een blogger en volgen de dialogen elkaar op in razendsnel tempo, alsof de vluchtige digitale tafeltennis van het internet zich in het dagdagelijks leven gemanifesteerd heeft.

Sorkin is echter de matroos aan bakboord, want het is regisseur David Fincher die perfect aan het roer draait. Aanvankelijk leek Fincher een beetje een vreemde keuze voor een film over Facebook, maar met 'Zodiac' liet de begenadigde cineast al zien dat hij perfect de zeitgeist van een era wist te vatten. 'The social network' is dé film van het hier en nu, over een wereld die zich niet meer afspeelt rondom ons, maar op het internet en dat toont Fincher met verve. Bovendien schudt de regisseur op visueel vlak opnieuw enkele huzarenstukken uit de mouw (die roeiscène!) en zorgt de synthesizer-soundtrack van Trent Reznor voor een constante dreiging. En vertelden we je al dat zowel Jesse Eisenberg, Andrew Garfield en zelfs Justin Timberlake uitstekend staan te acteren? Jazeker, Fincher excelleert wederom in uitstekende acteursregie.

De Amerikaanse superlatieven zijn dus zeker niet uit de lucht gegrepen: 'The social network' is nu al een van de terecht getipte oscarkanditaten: een briljante dissectie van 21ste eeuws entrepreneurschap en een verduiveld interessante les storytelling en mise-en-scene. Kortom: Sven vindt dit leuk.

Hoor daarginds de loftrompet tuiten: als we de Amerikaanse critici mogen geloven zou 'The social network' de 'Citizen Kane' van het nieuwe millennium zijn (tiens, hoorden we zulke lofredes ook niet oprispen ten tijde van PT Anderson's ti

Lees de volledige review »
Details Nu in de zalen
Regisseur: David Fincher
Acteur: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Armie Hammer, Max Minghella
Jaar:
2010
Speelduur:
105 min.

2-disc

David Fincher, de perfectionist

Bovenop het standaard audiocommentaar bij de film, krijgen we een volledige disc met extra's. Die bestaat voor het grootste deel uit een documentaire van anderhalf uur over het ontstaan en het maken van de film. Daar is een wederkerend thema: David Fincher, de regisseur, is een ongelooflijke perfectionist.

Ieder woord in elke zin van het script wordt tijdens repetities vier keer op een andere manier uitgesproken om toch maar de juiste toon te vinden, een pepervat moet tijdens een ruim shot vier centimeter naar rechts, 99 takes voor de openingsscène ('100, dat zou erover zijn')... Fincher laat werkelijk niets aan het toeval over en eist veel van zijn acteurs. Dat maakt het boeiend om naar te kijken.

Verder nog een paar korte features over onder andere de muziek van Trent Reznor en Atticus Ross en een interactieve afbraak/opbouw van een bepaalde scène.

Het zou ons niet verwonderen als Fincher ook zijn zegje heeft gehad over wat al dan niet geschikt was als bonus feature bij deze release, want kwaliteit is het codeword.

Titel: The social network
Jaar:
2011
Ondertitels:
Nederlands, Engels
Audiotrack:
Engels Dolby Digital 5.1
Formaat:
16:9 Anamorphic

Reageer